Romero érsek a Nemzetközi Karitász védőszentje lett

2015. május 27. szerda, 17:40

Óscar Rodríguez Maradiaga bíboros, a Caritas Internationalis leköszönő elnöke jelentette be a hírt május 16-án – tájékoztat az olasz Avvenire olasz katolikus portál.

A május 23-án boldoggá avatott San Salvador-i érseket választották a nemzetközi szervezet védőszentjének a Rómában tartott közgyűlés zárónapján. A Nemzetközi Karitász ugyanezen az ülésén megválasztotta új elnökét a Fülöp-szigeteki Luis Antonio Tagle bíboros, Manila érseke személyében, aki a hondurasi Maradiaga bíborost követi a pozícióban.

A közgyűlés zárásaként celebrált szentmisén Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár hangsúlyozta, hogy a Karitásznak mindig éreznie kell a sürgető vágyat, hogy segítse az embereket, különösen a szenvedőket. Fontosnak tartotta továbbá, hogy a szervezet élő kapcsolatban legyen az egyházzal, amely meghatározza identitását.

Maradiaga bíboros a Karitász előtt álló kihívásokról szólva azt hangsúlyozta, hogy a világban számos helyen dúl háború, nem szabad közömbösnek maradni ez előtt a súlyos dráma előtt. Öt éve tart a szíriai háború, mert a fegyverkereskedelem lehetővé teszi, és ez botrány! – hangsúlyozta.

A másik kihívásnak a bevándorlók problémáját nevezte és a velük szemben gyakran megnyilvánuló rasszizmust, ami oda vezet, hogy úgy bánnak velük, mintha bűnözők lennének. „A világnak meg kell térnie. Ez nem keresztény hozzáállás. Természetesen minden országnak jogában áll, hogy a lehetőségeihez mérten szervezze meg a migránsok befogadását. De nem szabad úgy reagálni, mintha a migráció egy betegség lenne” – jelentette ki Maradiaga bíboros.

Fotó: Periodistadigital.com

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő