Rózsafüzért imádkozók találkozóját tartották a százéves Rózsafüzér Királynője-templomban

Hazai – 2015. október 3., szombat | 17:01

Október 3-án tartották a rózsafüzért imádkozók hatodik országos találkozóját a budapesti Rózsafüzér Királynéja-templomban. Ez a nap egyúttal a templom felszentelésének századik évfordulója is volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nagy Károly pápai káplán, esperes, a templom plébánosa emlékeztetett rá: a templomot a Rózsafüzér Királynéja országos szentélyeként szentelték fel, s ebben a minőségében egyetlen Magyarországon.

Az ünnepre az ország minden területéről és a határon túlról is nagy számban érkeztek zarándokok, így a templom zsúfolásig megtelt.

Az ünnepség Mohos Gábornak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárának elmélkedésével kezdődött. Kifejtette: az elmélkedés több az előadásnál, azt jelenti, hogy elmélyedünk Isten titkaiban, mindennapjainkat az Úr fényében szemléljük. Beengedjük a lelkünkbe, a szívünkbe Istent, és ezáltal az életünk is egészen más lesz. Az elmélkedés lényege, hogy legyünk nyitottak a Szentlélek felé, engedjük, hogy a harmadik isteni személy alakítsa az életünket. Mindennél nagyobb szükségünk van arra, hogy Isten mindenkor jelen legyen a döntéseinkben, mert egyedül kevesek vagyunk az élet kihívásaival szemben.

A püspöki konferencia titkára kiemelte: a templom védőszentje Szűz Mária, és a centenáriumi évforduló különösen alkalmas arra, hogy hálát adjunk Istennek. Emlékeztetett rá: Rózsafüzér Királynője ünnepének bevezetése a lepantói tengeri csatához kötődik: 1571. október 7-én, II. Szelim török szultán idején a Szent Liga hajóhada győzelmet aratott a Müezzinzade Ali pasa vezette török flotta fölött. Mivel az ütközet előtt rengetegen imádkozták a rózsafüzért, V. Pius pápa (1566–1572) Szűz Máriának tulajdonította a győzelmet, és annak napjára rendelte el Mária e jeles ünnepét, először Győzelmes Boldogasszony tiszteletére.

Mohos Gábor hangsúlyozta: a háborúk családok, egyének életét teszik tönkre, de nemcsak fegyverekkel, hanem szavakkal is lehet ellenségeskedést, gyűlöletet szítani. A világban a jó és a rossz küzdelme zajlik, és nem mindegy, ki mellé állunk. A kérdés: igent mondok-e Isten hívására, ami egyenlő a szeretettel, a békességgel, a megbocsátással, vagy a rosszat követem, és így én is hozzájárulok a békétlenség eluralkodásához.

A rózsafüzér imádkozása segít minket abban, hogy felnyíljon a szemünk a jó megismerésére és követésére – mondta a püspöki kar titkára, majd leszögezte: nem csupán a földi világban, hanem természetfeletti szinten is zajlik a jó és a gonosz közötti küzdelem, Istennek, de az ördögnek is vannak seregei. A rózsafüzér fegyver, de békés fegyver ebben a küzdelemben. Ott van a kezükben, mindig kérhetjük a Szűzanyán keresztül Isten segítségét.

Gyakran megmaradunk a felszínen, gondolataink szétszórtak, ezért nem tudunk összeszedetten imádkozni – mutatott rá Mohos Gábor. – Ám a rózsafüzérnek még így is van hatása. Isten azonban többre hív bennünket, hogy ne csak a szavainkkal imádjuk őt, hanem a szívünkkel is, hűen a főparancshoz: „Szeresd Uradat, Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből” (Mt 22,36). Ennek elérése nem megy könnyen, csak küzdelmek révén, mivel a gonosz minden erejével azon van, hogy eltántorítson bennünket Istentől.

Isten arra hív bennünket, hogy küzdjünk meg az ördög alattomos és ravasz támadásaival. Ezért fontos, hogy az imádságnak elsődleges helye legyen az életünkben, hogy összeszedetten imádkozzunk, figyeljünk Istenre, hogy kegyelméből feltöltődve végezzük feladatainkat a földi világban. Legyünk közösségben Istennel. A rózsafüzérben együtt imádkozhatunk Máriával. Az ima nem róla szól, hanem Isten nagy titkairól, műveiről. Mária nagyon közel van ezekhez a titkokhoz, segít felismerni azokat, hogy változtassunk az életünkön. Engedjük be Istent az életünkbe, hagyjuk, hogy működjön bennünk – biztatott a püspöki kar titkára.

Ezt követően kifejtette: a keresztény élet nem egyszerű megtérést jelent, hanem azt, hogy megnyílik a lelkem Isten előtt, és nyitva is marad. Így Isten formálni tud engem, az ő célja, hogy kiteljesedjen az életem. Isten azonban nem kényelmes életre hív bennünket – Krisztus nem ígért számunkra könnyű életet –, hanem arra, hogy küzdjünk, aktívan működjünk vele együtt a világ jobbítása érdekében. Ebben segít a rózsafüzér, amely egyszerű szavakból áll, de ha azok megérintik a szívünket, eljutunk Isten titkaihoz, megtapasztaljuk az Úr hatalmát, és azt, hogy soha nem hagy el bennünket. A rózsafüzér egyszerű szavaival háborúkat, természeti katasztrófákat lehet megakadályozni, ha őszintén imádkozzuk. Szűz Mária mindig ott van velünk, gyengéd anyai szeretetével. Mária anyai szeretete nem mond ellent Isten szeretetének, hanem annak egyik megnyilvánulása. 

Nem véletlenül vagyunk éppen most és itt ezen a világon. Sokan aggódnak Európa jövője és a világban mindenütt jelen lévő rossz hatalma miatt. Isten azonban nem azért hívott meg bennünket, hogy elkeseredjünk, hanem hogy ebben az erkölcstelen világban az ő üdvösségtörténetének legyünk a munkatársai, tegyük jobbá az emberiséget, cselekedetekkel, szavakkal és imádsággal – hangsúlyozta Mohos Gábor. – Nem kell semmitől tartanunk, attól sem, hogy ellenséges erők vesznek körül bennünket, mert Isten mindig velünk van. Ahogy azt Szent Pál is mondta: Ha Isten velünk, ki ellenünk? (Rom 8,31). Ha Istennel közösségben élünk, nincs okunk a félelemre, mert megszületik szívünkben a remény és a bizonyosság, hogy Isten soha nem hagy el minket. Ahogy a Szűzanya is mindig biztos volt ebben.

A püspöki kar titkára figyelmeztetett: a mai világban a kényelem és a megszokás a legnagyobb probléma. Pedig nem lehetünk kényelmesek, mivel folyamatosan zajlik a küzdelem a jó és a rossz között az emberi lelkekért. Ám aki mindvégig kitart, az üdvözül, ahogy Jézus megmondta. Soha nem szabad feladni a reményt, akkor sem, ha betegségek, fizikai fájdalmak és egyéb gondok gyötörnek. Lelkemben lehetek akkor is erős, ha fizikailag gyenge vagyok, mert éltet a tudat, hogy Isten mindenkor velünk van. Ennek tudatosításában segíthet minket a rózsafüzér, és a hit Jézusban, aki azt mondta: „Ne féljetek, mert legyőztem a világot!”  (Jn 16,33).

Mohos Gábor elmélkedését követően Maczkó Mária énekesnő népi Mária-dalokat adott elő, majd tanúságtételek hangzottak el a rózsafüzér lelkeket átalakító, megnyugtató és reményt adó erejéről.

Az ünnepi szentmise déli tizenkét órakor kezdődött, Alberto Bottari de Castello érsek, apostoli nuncius mutatta be. Az érsek külön köszöntötte a plébániai közösség egyik hölgytagját, aki előbb született, mint a templom: idén százhárom éves.

A szentszéki diplomata figyelmeztetett: mindenkor bízzuk rá magunkat Jézusra és a Szűzanyára, hogy be tudjuk tölteni küldetésünket a világban. Kiemelte: a rózsafüzér a szentek szeretetéből született, különösen Szent Domonkoséból (1170–1221), aki ezt az imát bevezette. A rózsafüzér imádságára több mint száz pápai dokumentum is buzdít bennünket. A mai, sokféle bajtól szétszabdalt világban a rózsafüzér segít bennünket abban, hogy életünk középpontjába Krisztust helyezzük, hogy átéljük az üdvtörténet legfontosabb eseményeit, különösen Jézus életét, szenvedését, kereszthalálát és dicsőséges feltámadását.

A nuncius arra kérte a híveket, legyenek hűségesek a rózsafüzérhez, amely az áldás és a békesség eszköze. 

A Szent Domonkosról elnevezett szerzetesrend 1905-ben nyilvános kápolnát nyitott Budapesten, a Thököly úton, majd ugyanitt felépült 1912 és 1915 között a templom is a Rózsafüzér Királynéja tiszteletére Hofhauser Antal tervei szerint, Paulheim Ferenc kivitelezésében.

1915. október 3-án Csernoch János hercegprímás szentelte fel a templomot mint a Rózsafüzér Királynéja országos szentélyét. A plébánia 1919-ben alakult. 1951-ig domonkos atyák, majd 1989-ig egyházmegyés papok szolgáltak a templomban. 1989 és 2007 között ismét a domonkos rendhez, 2007 augusztusa óta pedig újra az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez tartozik a templom és a plébánia (Rózsafüzér Királynéja Plébánia néven).

Fotó: Lambert Attila

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria