Saját székhelyükön helyezik az új érsekek nyakába a palliumot ez évtől

Ferenc pápa – 2015. január 30., péntek | 18:20

Ferenc pápa január 12-i dátummal elküldött levelében értesített minden nunciust a pallium átadásának új liturgikus rendjéről – adta hírül január 29-én Guido Marini prelátus, pápai szertartásmester. A hagyományos vatikáni ünnepség megmarad, és egy érseki székhelyen zajló szertartással egészül ki.

A hat fekete kereszttel díszített, elöl és hátul meghosszabbított fehér gyapjú körszalag Jézust mint a bárányokat a vállán hordozó Jó Pásztort jelképezi. A pallium átadásának hagyományos időpontja június 29-e, Péter és Pál apostolok vértanúságának ünnepe, amikor az érsekké kinevezett új metropoliták Rómába érkeznek, és a pápa kezéből veszik át új megbízatásuk jelképét. Ferenc pápa mostani rendelkezésével az új érsekek a saját egyházmegyéjükben a helyi apostoli nuncius kezéből veszik majd át a palliumot. A Vatikáni Rádiónak Guido Marini prelátus, pápai szertartásmester beszélt a változás jelentőségéről és értelméről.

A közelmúltban a Szentatya – miután megfontolta az eljárást – döntést hozott egy kis módosítás bevezetéséről, amely az év során kinevezett metropolita érsekek palliuma átadásának hagyományos rítusát érinti. A módosítás a következő: eddig a palliumot hagyományosan a Szentatya Szent Péter és Pál apostolok főünnepén nyújtotta át az új metropolitáknak; idén június 29-től kezdve az érsekek az eddigi szokásnak megfelelően jelen lesznek Rómában, a pápával együtt miséznek, részt vesznek a palliumok megáldásának a szertartásán, de nem történik meg a palliumok fölhelyezése. A palliumot a korábbitól eltérően egyszerű és privát, személyes formában kapják meg a Szentatyától. A pallium fölhelyezése, vagyis az érsek nyakába helyezése az illetékes egyházmegyékben történik egy másodlagos, rákövetkező mozzanatban, a helyi egyház és sajátos módon a szuffragáneus egyházmegyék püspökei, valamint az őket elkísérő hívek jelenlétében.

A változtatás jelentősége abban áll, hogy jobban kiemeli az újonnan kinevezett érsek-metropoliták kapcsolatát a saját helyi egyházukkal. Ez lehetőséget ad arra, hogy több hívő lehessen jelen a számukra nagyon jelentős szertartáson. Így tehát megmarad a június 29-i szertartás jelentősége, amely a Szentatya és az új érsekek közötti közösségi és hierarchikus kapcsolatot hangsúlyozza, ugyanakkor ehhez hozzákapcsolódik, egy jelentős gesztus révén, a helyi egyházzal fennálló kapcsolat.

Az érsekek egyháztartomány élén álló megyéspüspökök, akiknek székéhez a pápa tartósan szuffragáneus egyházmegyéket kapcsol. Az érsekek ezekben az egyházmegyékben bizonyos – elég korlátozott – kormányzati és egyéb jogokkal rendelkeznek.

Forrás: Katolikus lexikon

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria