Semmi elfoglaltság, avagy irány Greccio!

2016. január 5. kedd 13:35

Ferenc pápa január 4-én Ford Focus autójával a Lazio tartományban, Rieti városa közelében található Greccióba, a ferences szentélybe látogatott. Vértesaljai Lászlónak, a Vatikáni Rádió magyar adása főszerkesztőjének jegyzetét közöljük.

Greccio, aprócska falu a szabin Rieti mellett. A falutáblán a helynév mellett egy lélegzetállító üzenet: Greccio testvérvárosa Betlehem! Ahol az Üdvözítő, az Örök Ige, a második isteni személy megszületett!

Immár 793 éve annak, hogy Szent Ferenc – a Szentföldön tett látogatása után, ahol nyitott szívvel átélte Jézus földjének kicsinységét – 1223-ban, tehát három évvel közeli halála, pontosabban tranzitusza előtt, a pápa akkori szálláshelye közelében, Rieti városa mellett, egy magas sziklafal egyik barlangjában, ahová rendszeresen visszahúzódott imádkozni, színre vitte Jézus születését. Tette ezt szíve tisztaságában és jókedvvel. Ezt a tiszta jókedvet érezte meg rajta Greccio gazdag polgára, Giovanni Velita, aki 1223 telén, Szent Ferenc kérésének eleget téve, istállónak rendezte be a barlangot, szalmával felhintette, jószágot kerített, ökröt és szamarat, hozzá bárányokat, majd egy kismamát apró gyermekével. Minthogy abban a korban ez egyáltalán nem volt szokásban, csak a bibliai hagyományból merítettek, és ahogy írva vagyon karácsony örömhíre a gyermek érkezéséről, Szent Ferenc először teremtett az első igazi Betlehem után egy másikat, annak a mását. De a lélek, mely mindkettőt megtöltötte, ugyanaz volt. Jézus Lelke, a Szentlélek ihlette a Poverellót, és azóta, mondom, 793 év óta, a keresztény ember számára karácsony az a betlehemi barlang, aminek Ferenc azt megálmodta.

Ma, hétfőn reggel, a Vatikáni Rádió benső honlapján Ferenc pápa január 4-i tevékenységéről a következőt írták: Nessun impegno! Semmi elfoglaltság! Gondoltam, pihen a pápa karácsonyi és zsúfolt szentévi, kapunyitogató tevékenysége után. Dehogy! Úgy eltűnt Rómából valamikor hétfőn, mint szürke szamár a ködben. A szürke köd is, mely a Városra telepedett, segítette Ferenc pápát ebben, meg az a bizonyos szamár, mely már ott állt a Gazdája mellett, hiszen az ökör és a szamár Jézus-ismerő, legalábbis Izajás próféta szerint, neki pedig csak hihetünk!

Kimehetett végre Francesco a Vatikánból, nem hivatalos útra, hanem ahová a szíve és a neve vonzotta: Greccióba. Messze sincs, csupán nyolcvan kilométerre. Amikor a szilveszteresti Te Deuma után kiment a Szent Péter tér betlehemi jászlához, és beállott a bárányok és pásztorok közé, egészen közel a kis Jézushoz, akkor fogott szagot. Ő erre érzékeny. Mint a nagy névadó, Assisi szentje, aki testvéreit gyönyörű szépen úgy hívta: „Juhocskáim!”

Hazafelé Greccióból, meglehet ezt hallotta háromszor is Jézustól: „Szeretsz-e engem?” És utána háromszor a kapcsolódó megbízatást: „Legeltesd az én bárányaimat!” Ez volt Péter feladata. És ez a ma élő Péter feladata is! Greccióban és Rómában is.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Címkék: Ferenc pápa
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-teremtett-vilag-is-remennyel-varja-isten-szeretettervenek-beteljesedeset
Ferenc pápa: A teremtett világ is reménnyel várja Isten szeretettervének beteljesedését

Február 22-én a szentatya folytatta a keresztény reményről szóló katekézissorozatát. A teremtett világ az emberrel együtt a szülő asszonyhoz hasonlóan nyög és vajúdik, a keresztény ember pedig tudja, hogy már működik Isten megmentő szeretete, új világ és új emberiség van születőben.

17:30
-szornyu-elbeszelni-mi-van-ottan-botticelli-dante-pokla-dokumentumfilmen
„Szörnyű elbeszélni, mi van ottan” – dokumentumfilm az Urániában Botticelli pokolábrázolásáról

A „Botticelli: Dante pokla” című dokumentumfilm a firenzei reneszánsz művész egy kevésbé ismert festményének ered a nyomába. Az olasz–német koprodukcióban készült ismeretterjesztő alkotást az Uránia Nemzeti Filmszínház tűzte műsorára.

14:10