Sevcsuk érsek: A szeretetközösség útján az ortodoxokkal

2016. február 25. csütörtök 14:27

Együtt akarunk haladni az ortodoxokkal, nemcsak a békét építve, hanem az egyházak közötti egységet is óhajtjuk – fogalmazott Szvjatoszlav Sevcsuk kijevi nagyérsek, az ukrajnai görögkatolikus egyház szinódusának vezetője Rómában február 23-án.

A nagyérsek hosszú és őszinte párbeszédben válaszolt a különböző kérdésekre, és bejelentette, hogy hamarosan fogadja Ferenc pápa. A főpásztor beszélt a Szentatya és Kirill pátriárka kubai találkozójáról és közös nyilatkozatukról, az ezt követően kialakult megdöbbenésről, valamint a vitákról, kiemelve, hogy előremutató eseményről van szó, amely kiindulási pont és nem lezárás.

Végre – ezt ismételgette Sevcsuk nagyérsek, látva, hogy a pápa és a pátriárka megölelik egymást. Az ukrajnai görögkatolikus egyház szinódusának vezetője ezzel a vallomással kezdte az újságírókkal folytatott hosszú beszélgetést.

Ez az ölelés valóban szent dolog. Az ilyen találkozók mérföldkövek az egyház ökumenikus útja során – mondta. – A Szentlélek ismeretlen távlatokat nyitott meg, arra késztetve, hogy lépjük túl emberi korlátainkon. Tehát pozitív eseményről van szó, ahogy a közös nyilatkozat is az összességében, még ha egy ilyen hosszú szövegben nehéz is mindig világosan fogalmazni.

Sevcsuk nagyérsek nem titkolta el ugyanakkor az Ukrajnában kialakult megdöbbenést és fájdalmat sem. Jónak találta a „létezési jog” elismerését az egyházi közösségek számára, és rámutatott, előrelépést jelent a szövegben a kifejezés: „joguk van híveikről bárhol gondoskodni”, hisz ez eddig nem volt megengedett. A főpásztor hangsúlyozta, nem kell senkitől kérni a görögkatolikusok egyházi létezéshez való jogát, egyedül Isten dönt erről.

Az igazság megértését nehezíti ugyanakkor a kevésbé világos megfogalmazás az uniatizmus kérdése kapcsán, illetve az „egyházi közösség” kifejezés általános értelmű használata, pontos utalás nélkül az ukrán görögkatolikus egyházra. A modern ökumenikus teológia terminológiájában ezt a kifejezést ugyanis azokra a keresztény közösségekre használják, amelyek nem őrizték meg az apostoli folytonosság teljességét. Mi viszont integráns részei vagyunk a katolikus szeretetközösségnek – emlékeztetett Sevcsuk nagyérsek.

Kiemelte továbbá, hogy vitát váltott ki a közös nyilatkozatban az Ukrajnában zajló háború értelmezésének és bemutatásának módja is. Ma már nem is nagyon beszélnek róla, pedig továbbra is tart és drámai helyzetet jelent 45 millió ember számára.

Mindennap vannak halottak, sebesültek, az orosz katonák behatolnak az ország területére, és nehézfegyvereket szállítanak oda. Nem polgári konfliktusról van szó, hanem idegen agresszióról, ami viszont nem jelenik meg a nyilatkozatban – hangoztatta a nagyérsek. – A Szentatya később világossá tette, mert kijelentette, hogy találkozott az orosz és az ukrán elnökkel. Ez szép és megnyugtató, mert a pápa azt mondta: „Beszéltem velük, és kértem, hogy fejezzék be, és kössenek békét!”

Azzal kapcsolatban, hogy az ukrán népet megbántotta a nyilatkozat, Szvjatoszlav Sevcsuk hangsúlyozta: „Megértem az emberek érzéseit, ezért képviselem hangjukat, hogy ne csak egymás közt sajnálkozzunk miatta. A Szentatya meg kell, hogy ismerje ezeket az érzéseket. A pápa azt mondta, hogy tiszteletben tartja ezeket az érzéseket és azt, hogy az ukrán nép sokat szenved a háború miatt. És ez talán megakadályozza abban, hogy megértse ezt a prófétai gesztust.”

Nekünk, pásztoroknak azonban az a felelősségünk, hogy megértessük a dolgokat és hogy bennünket is megértsenek. Ha a pápa által megtett prófétai lépések a Szentlélek műve, akkor gyümölcsöket hoznak – mondta a nagyérsek.

A beszélgetésből az derült ki, hogy a történtek után fel kell tenni a kérdést: „Milyen lépéseket kell megtenni az egység útján, amelyet Isten akar az Ut unum sint kezdetű dokumentumban?”

Alapvető fontosságú a párbeszéd az igazságban, amit békés és a geopolitikai befolyásoktól mentes stílusban kell folytatni, odafigyelve a veszélyre, hogy esetleg a vallást politikai eszközként használják fel. A keresztények csak akkor kezdhetnek el párbeszédet folytatni, meghallgatni egymást és kölcsönösen megbocsátani egymásnak, békét kötni, előrehaladni a teljes és látható egység felé, amikor függetlenek a geopolitikától, az időleges hatalomnak való alárendeltségtől és e világ hatalmasainak őrületétől – emelte ki Szvjatoszlav Sevcsuk.

Szeretetközösségre és együtt haladásra van szükség – hangsúlyozta a kijevi nagyérsek. – Ukrajnában az együttműködés szintje sokkal előrehaladottabb, mint ahogy azt gondolják. Mindenesetre a munka elindulhat az Egyházak és Vallásos Szervezetek Pánukrán Tanácsában, de mindig figyelembe kell venni, hogy a „találkozásban” milyen gazdagság rejtőzik, és sosem kell félni tőle.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: ökumené
Vezető híreink - olvasta már?
bojte-csaba-szent-kristof-vezessen-minket-az-irgalom-es-josag
Böjte Csaba: Szent Kristóf vezessen minket az irgalom és jóság partjára

Szent Kristófra emlékezve a zarándokok, utazók és a járművek megáldásával ünnepeltek az egybegyűltek Szántódpusztán július 23-án. A búcsún a Csillagösvény elnevezésű missziós körutat járó Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar énekelt, a szentmisét Böjte Csaba mutatta be.

2016. július 24. vasárnap
ferenc-papa-az-imadsag-az-elso-es-legfobb-munkaeszkoz-kezunkben
Ferenc pápa: Az imádság az első és legfőbb „munkaeszköz” a kezünkben!

Július 24-én délben Ferenc pápa ismét elimádkozta az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel. Előtte a napi evangéliumról elmélkedett, arról, hogy mit tanított Jézus az imáról. Utána pedig imádságot kért a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő fiatalokért.

2016. július 24. vasárnap
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle