Simon Hszie Ping-jüan, az első kínai szalézi szerzetes története

Megszentelt élet – 2018. február 16., péntek | 18:20

A kínai szalézi rendtartomány nekrológiumában olvasható a tragikus sorsú Simon testvér (1902–1926) rövid hivatástörténete. Ő lett az első kínai szalézi szerzetes azután, hogy első rendtársai misszionáriusként 1906-ban Makaóba érkeztek.

Az első szalézi hivatások, amelyek kínai területeken érlelődtek, inkább laikus, vagyis szerzetes testvéri hivatások, amelyek valószínűleg a szalézi misszionárius testvérek tanúságtételeinek gyümölcsei voltak. A kínai szalézi rendtartomány nekrológiumában olvasható az igen fiatalon elhunyt Simon testvér (1902–1926) nagy elkötelezettségről tanúskodó hivatástörténete.

Simon Hszie Ping-jüan 1902-ben született Suj Hangban, Kuangtung (Kanton) tartományban. Tizenhárom éves korában felvételt nyert az első kínai szalézi iskolába Makaóban, hogy befejezze általános iskolai tanulmányait, és kitanulja a cipészmesterséget. Itt érlelődött hite; először a Szent József Társulatba, majd a Legszentebb Oltáriszentség Társulatába lépett be, ahol végül elnökké választották.

1925-ben, a noviciátus után Hoszájban tette le első szerzetesi fogadalmát, és a siucsoui Don Bosco-iskolába küldték dolgozni. Itt Simon testvér nem csak kézművesmesterként, hanem felelősségteljes pedagógusként is kitűnt. Arra törekedett, hogy kövesse azokat a példákat, amelyeket ő maga annyira csodált a szaléziak között Makaóban.

Alighogy letelt az év, Sanghajba küldték, az újonnan megnyitott iskolába, hogy még többet tanuljon a cipészmesterségről Ottavio Fantini olasz misszionáriustól. Azonban a hajó, amelyen utazott három fiatal jelölttel együtt, összeütközött egy amerikai gőzössel, és elsüllyedt. Simon testvér a három fiatallal együtt a hajókabinban rekedt, és megfulladt. Ez 1926. január 11-én történt, Simon testvér mindössze 24 éves volt.

Simon testvér volt az első kínai fogadalmas szalézi; a második is egy szerzetes testvér volt, Joseph Lam, aki szintén nagyon fiatalon halt meg Makaóban 1927. április 21-én.

Az ő szalézi hivatásuk magvai vélhetőleg az első kilenc szalézi testvér példájának nyomán gyökeresedtek meg, akik misszionáriusként érkeztek Makaóba és a siucsoui apostoli vikariátusba, amelyet akkoriban bíztak a szaléziakra: Luigi Carmagnola cipész, Felice Borasio betűszedő, Gaudenzio Rota szabó, Ottavio Fantini cipész, Luigi Viola szabó, Josef Sturm, Vincenzo Guglielmino betűszedők, Giuseppe del Corno könyvkötő és Giovanni Gnavi szakács.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria