Spányi Antal püspök látogatása az agárdi Tóparti Pedagógiai Szakszolgálatnál

Hazai – 2016. december 8., csütörtök | 11:45

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök november 22-én látogatást tett az agárdi Tóparti Pedagógiai Szakszolgálat és Szakambulancián, ahol fogyatékkal élő, illetve eltérő fejlődésmenetű csecsemők és kisgyermekek számára biztosítanak komplex diagnosztikai és terápiás ellátást.


KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

A családközpontú szakellátó intézmény hazánkban és Európában is egyedülállónak számít. Az ott dolgozó szakemberek nemcsak a fogyatékkal élő gyerekekkel, hanem szüleikkel, hozzátartozóikkal is foglalkoznak. A gyerekek vizsgálata, felmérése, korai fejlesztése, komplex terápiás ellátása mellett tanácsadást, szülőedukációt is biztosítanak a szakambulancián. Az intézmény szolgáltatásai térítésmentesen, orvosi beutalóval vehetők igénybe.

Deák Csaba, a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője meghívására Spányi Antal megyéspüspök mellett Soltész Miklós államtitkár is meglátogatta az intézményt.

Deák Csaba mérföldkőnek nevezte a központ létrejöttét, amely felkészült szakembergárdával és modern fejlesztőeszközökkel rendelkezik. A központban a fogyatékkal élők családját és ismerőseit is szívesen fogadják, emellett az intézmény szakmai továbbképző központként is funkcionál.

Mahlerné Köfner Anikó, az intézmény vezetője szerint a szakmai munka során szerzett tapasztalat egyértelműen bizonyítja, hogy tevékenységükkel egyedi egészségügyi szolgáltatást nyújtanak a mai magyar egészségügyi struktúrában. A szakambulancia területi ellátási kötelezettséggel (a speciális ellátotti körre vonatkozóan, Budapest és Pest megye kivételével Magyarország teljes területére kiterjedően) nyújt járóbeteg-szakellátási szolgáltatást, speciális szakmai összetételben: csecsemő- és gyermekgyógyászat, gyermekneurológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, teljes körű ultrahang-diagnosztika, klinikai és tanácsadói szakpszichológia, gyógypedagógia, logopédia, konduktív pedagógia, gyógytorna – ennek keretében Dévény-terápia, gyógymasszázs, hidroterápia.

A székesfehérvári püspökség régóta jó kapcsolatot ápol a városban és környékén működő, fogyatékkal élőkkel foglalkozó alapítványokkal. Látogatásuk alkalmával Spányi Antal megyéspüspök és Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató adventi koszorút ajándékoztak a szakintézménynek.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria