Spanyol cég készíti el a prágai Szent Vitus-székesegyház új orgonáját

Kultúra – 2017. április 26., szerda | 10:50

Egy spanyolországi hangszergyártó cég készíti el a prágai Szent Vitus-székesegyház új orgonáját. A szerződést április 24-én, hétfőn írta alá Prágában Dominik Duka prágai érsek és Gerhard Grenzing, a barcelonai székhelyű cég tulajdonosa és vezetője.

A prágai érsekség választása azért esett a barcelonai cégre, mert az eddig már 138 új orgonát gyártott és több mint kilencven történelmi orgonát újított fel – jelentette ki Dominik Duka.

Az új orgona beszerzése mintegy 80 millió koronába fog kerülni. A pénzt adományokból kívánják biztosítani, hogy ne legyen szükség állami támogatásra. Az állítólag francia minták alapján elkészülő új orgona lehetővé teszi a klasszikus zeneművek mellett a kortárs orgonaművek lejátszását is. A tervek szerint 2019 októberében mutatják be a hangszert.

Az orgonának összesen több mint ötezer sípja készül, a legkisebb hét milliméteres, míg a leghosszabb több mint hétméteres lesz. A Prágából Barcelonába szállításához a számítások szerint legalább öt kamionra lesz szükség. Az orgona súlya meghaladja a 20 tonnát.

Az új orgona beszerzéséről 2012-ben döntött a székesegyház tanácsa, amelynek hét tagja van. Ezek azok a közjogi méltóságok – mások között az államfő, a miniszterelnök, a prágai érsek és a főpolgármester –, akiknek kulcsa van a Szent Vitusban őrzött cseh koronázási ékszerek kamrájához. A kamrát csak mind a hét kulccsal együtt lehet kinyitni.

A prágai érsek korábbi nyilatkozata szerint az új orgona beszerzésére szakmai okokból van szükség. Szakértők szerint a történelmi orgona hangja már nem tudja „betölteni” a székesegyház hatalmas belsejét, ezért egy nagyobb teljesítményű hangszerre van szükség.

„Polgári társulást alapítottunk, amely az ügyeket intézni fogja. A társulat az új orgonát elkészülte után a székesegyháznak ajándékozza. Nem szeretnénk, ha az ügy az állami költségvetést is terhelné” – hangoztatta az érsek.

A Szent Vitus-székesegyház tulajdonosi jogáról két évtizeden át állt perben a cseh állam és a katolikus egyház. A végső, 2010-ben meghozott bírósági döntés szerint a székesegyház az állam tulajdona.

„A székesegyház felépülésétől kezdve a cseh államiság jelképe, építéséhez vallásától függetlenül mindenki hozzájárult, és az építkezést az első (csehszlovák) köztársaság fejezte be” – indokolta a döntést a bíróság.

Az államfői hivatal és a prágai érsekség megállapodást kötött arról, hogy Csehország legnagyobb templomát közösen fogják kezelni. Ekkor alakult meg a székesegyház tanácsa is, amely a templom karbantartásáról és felújításáról hoz döntéseket.

A Szent Vitus-székesegyház a prágai Hradzsin egyik leglátogatottabb műemléke, az európai gótika remeke, amely a belépődíjak révén jelentős anyagi hasznot is hoz tulajdonosának.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia; Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria