Stella bíboros: Az ars-i plébános és Ferenc pápa egyek az irgalmasságban

Nézőpont – 2015. augusztus 4., kedd | 17:04

Az ars-i plébános, a plébánosok védőszentje emléknapján a Vatikáni Rádió interjút készített Beniamino Stella bíborossal, a Papi Kongregáció prefektusával Vianney Szent János életpéldájának időszerűségéről.

– Mit jelent ma Vianney Szent János az egyház számára?

– Én úgy látom, hogy az ars-i plébános alakja végleg belépett az egyház életébe, és saját élettörténetével, tanításával nagy hatást gyakorol a mai papságra. Hogy milyen értelemben? Egészen különleges módon közel volt ő a nyájához, abban az értelemben, hogy osztozott az életükben, beleértve annak a kornak a szegénységét is. Nagy példa volt ő a nyája számára, mindenekelőtt életének egyszerűségével és személyes szegénységével. Egyszerűség és szegénység, két olyan erény, melyek ma is időszerűek. Az alázatos, egyszerű és szegény pap ma is könnyebben meg tudja értetni magát az emberekkel.

– Vianney Szent János olyan plébános volt, aki Isten népe között élt. Gondoljunk csak arra, mennyi időt töltött a gyóntatószékében. Ferenc pápa emlékeztet őrá egy kicsit a maga lelkipásztori stílusával…

– Ferenc pápa legfontosabb üzenete éppen az irgalomról szól. Arra buzdítja a gyóntató papokat, hogy befogadó szívvel forduljanak a bűnösök felé. Éppen az ars-i plébános tanította nekünk, hogy nyitott szívvel fogadjuk a bűnbánókat. Az egyetlen dolog, amit Ferenc pápa e téren a lelkünkre köt, hogy gyóntassunk. Láttuk őt, amint tavaly márciusban letérdelt a Szent Péter-bazilika egyik gyóntatófülkéjében a gyóntató pap előtt. Legyen ez számunkra egy nagyon kedves kép róla. Sokszor mondja magáról: „Én egy bűnös vagyok.” Minden bűnös ember rászorul, hogy megtisztuljon az Isten irgalmassága által. Azt mondhatom, hogy ami összekapcsolja az ars-i plébánost és Ferenc pápát, az éppen az irgalmasság tanítása és az irgalmasság gyakorlása mások felé.

– Közeledik az irgalmasság éve. Milyen gyümölcsöt hozhat ez az év a papok számára a szolgálatuk terén?

– A papok sokat dolgoznak. Kívánom, hogy ez az év hozzon még több munkát a papoknak, de ne irodai, adminisztratív tennivalót, hanem valóban papi munkát, hogy tudják fogadni az Úrral való találkozás gyümölcseit a liturgikus életben és a kiengesztelődés szentségében. Üdvösséges fáradságot hozzon számukra ez a többletmunka, Isten akarata szerint és a pápa óhajának megfelelően.

– A Szentatyával folytatott megbeszélései alapján mi a legfontosabb a pápa számára a papok szempontjából?

– Májusban egy kongregációs ülésen mondta Ferenc pápa: „Sokat beszélünk a Római Kúria reformjáról, ám a Kúria reformja hozzá van kötve az egyház reformjához és az evangélium újrafelfedezéséhez. Az egyház megújulása pedig a papság szolgálatán keresztül történik.” A pápa nagyon óhajtja a papság hiteles életét. Ő maga nagy példát ad a néphez való közelségről. A papságnak Ferenc pápa személyében igazi példaképe van, konkrét lényegi vonásokkal: imaélet, személyes fegyelmezettség, apostoli odaadottság, együttlét a nyájjal, a nyáj iránti szeretet. Az emberek ugyanis figyelnek arra, amit mondunk, nézik azt, amit csinálunk, de leginkább azt veszik tekintetbe, amilyenek vagyunk!

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria