Studia Monastica tanulmányi napokat tartottak Pannonhalmán

2016. augusztus 15. hétfő 10:58

Augusztus 8-án és 9-én a Pannonhalmi Főapátságban immár tizenkettedik alkalommal került sor a szerzetesi tanulmányi napokra.

Az évente megrendezett találkozó jó alkalom, hogy a témát mindig más oldalról megközelítve, az előadások és beszélgetések során a magyar bencés közösségek tagjai a szerzetesélet teológiájáról közösen gondolkodjanak.

Luigi Gioia olasz bencés, a két nap előadója a szerzetesélet zsinat utáni megújítása és a monasztikus élet bölcsességi jellege köré szervezte előadásait. Elméleti alapvetésében a bölcsesség szentírási hagyománya alapján rámutatott arra a finom munkára, ahogyan a II. vatikáni zsinat dokumentumai igyekeznek újrafogalmazni az egyház misztériumát, vagyis azt a kapcsolatot, ami Isten népének identitását Istenhez kapcsolva határozza meg. Hangsúlyozta, hogy van három alapérték, aminek a zsinat szerint az egyház világban való jelenlétét és cselekvését a mai kor posztmodern társadalmi közegében meg kellene határoznia: egyfajta szolidaritás, mely inkább öntudatra ébredés és nem leereszkedés; egyéni és közösségi, egyházi identitásunk történelmi dimenziójának teljes tudatosítása; továbbá nagylelkű nyitottság a párbeszédre és mindannak integrálására, ami emberi. Előadásaiban később gyakorlatias példákon keresztül mutatott rá arra, hogy a monasztikus szerzetesi élet a maga gyakorlatias, bölcsességi szemlélete által, a közösségi élet megélésére szóló küldetésében, a hitelesen keresztény vezetési stílus gyakorlásában ezeknek az értékeknek hiteles hordozójává válhat.

Luigi Gioia atya az olivetánus bencések kongregációjának itáliai születésű tagja. Posztgraduális tanulmányait Oxfordban végezte. Jelenleg a római Szent Anzelm Egyetem tanára és könyvtárosa.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Apátság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
karmelhegyi-boldogasszony-bucsut-unnepeltek-marosszentgyorgyi-karmelita-kolostorban
Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút ünnepeltek a marosszentgyörgyi kármelita kolostorban

Székely János szombathelyi megyéspüspök főcelebrálásával ünnepi szabadtéri szentmisére hívták a híveket, a családokat a kármelita nővérek a marosszentgyörgyi Kis Szent Teréz-kolostorba július 16-án.

2018. július 19. csütörtök
elismertek-nagy-hazaspar-munkajat
Párkapcsolatra oktatnak felsőfokon – Elismerték a pécsi Nagy házaspár munkáját

Június elején adták át a családbarát szemlélet terjesztését elismerő Kopp-Skrabski-díjakat. A közönségdíjat Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa és felesége, Nagyné Dékány Judit nyerték el a családi életre nevelésben végzett hatékony tevékenységükért.

2018. július 20. péntek