Studia Monastica tanulmányi napokat tartottak Pannonhalmán

2016. augusztus 15. hétfő 10:58

Augusztus 8-án és 9-én a Pannonhalmi Főapátságban immár tizenkettedik alkalommal került sor a szerzetesi tanulmányi napokra.

Az évente megrendezett találkozó jó alkalom, hogy a témát mindig más oldalról megközelítve, az előadások és beszélgetések során a magyar bencés közösségek tagjai a szerzetesélet teológiájáról közösen gondolkodjanak.

Luigi Gioia olasz bencés, a két nap előadója a szerzetesélet zsinat utáni megújítása és a monasztikus élet bölcsességi jellege köré szervezte előadásait. Elméleti alapvetésében a bölcsesség szentírási hagyománya alapján rámutatott arra a finom munkára, ahogyan a II. vatikáni zsinat dokumentumai igyekeznek újrafogalmazni az egyház misztériumát, vagyis azt a kapcsolatot, ami Isten népének identitását Istenhez kapcsolva határozza meg. Hangsúlyozta, hogy van három alapérték, aminek a zsinat szerint az egyház világban való jelenlétét és cselekvését a mai kor posztmodern társadalmi közegében meg kellene határoznia: egyfajta szolidaritás, mely inkább öntudatra ébredés és nem leereszkedés; egyéni és közösségi, egyházi identitásunk történelmi dimenziójának teljes tudatosítása; továbbá nagylelkű nyitottság a párbeszédre és mindannak integrálására, ami emberi. Előadásaiban később gyakorlatias példákon keresztül mutatott rá arra, hogy a monasztikus szerzetesi élet a maga gyakorlatias, bölcsességi szemlélete által, a közösségi élet megélésére szóló küldetésében, a hitelesen keresztény vezetési stílus gyakorlásában ezeknek az értékeknek hiteles hordozójává válhat.

Luigi Gioia atya az olivetánus bencések kongregációjának itáliai születésű tagja. Posztgraduális tanulmányait Oxfordban végezte. Jelenleg a római Szent Anzelm Egyetem tanára és könyvtárosa.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Apátság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle