A Svájci Gárda tagjai Jézus Krisztus barátai

Kitekintő – 2012. május 7., hétfő | 17:21

XVI. Benedek pápa május 7-én az Apostoli Palota Kelemen-termében köszöntötte a Svájci Gárda 26 új tagját és hozzátartozóikat. Német, francia és olasz nyelvű beszédében utalt rá, hogy nagy kitüntetés az Örök Városban, a kereszténység szívében élni és dolgozni néhány évig.

Beszédében a Szentatya hangsúlyozta: a Svájci Gárda feladata a pápa és az Apostoli Szentszék közvetlen szolgálata. A fiatalok, akik erre a feladatra jelentkeznek, teljesen Péter utóda rendelkezésére állnak az itt töltött néhány év során. Rendíthetetlen hűséget esküsznek a pápának, amelyről Róma kifosztásakor 1527. május 6-án tettek először tanúságot, életüket áldozva Péter utódáért. Feladatukat csak a következő jellemvonások megléte esetén tudják betölteni: szilárd hit, hűség és szeretet Jézus Krisztus egyháza iránt; szorgalmasság és kitartás a kis és nagy mindennapi feladatokban; bátorság és alázatosság, önzetlenség és áldozatkészség. Ezek az erények legyenek szívetekben, amikor szolgálatotokat végzitek a Vatikánban – kérte XVI. Benedek a gárdistáktól.

Arra buzdította őket, hogy figyeljenek egymásra, támogassák egymást mindennapi munkájukban, és az evangéliumi szeretet jegyében járjanak el azokkal a személyekkel, akikkel minden nap találkoznak. A Szentírásban a másik ember iránti szeretet felhívása összekapcsolódik az Isten szeretetének parancsával, amely teljes szívet, lelket és erőt igényel. Az isteni szeretetből kell ehhez erőt meríteni, illetve az imán és Isten Szava meghallgatásán, valamint az Eucharisztia misztériumára összpontosító életen keresztül valósíthatjuk meg – hangsúlyozta a pápa.

Kiemelte: a Svájci Gárda munkája akkor eredményes, ha szüntelenül Krisztus jelenti a vonatkozási pontot. Ez jellemzi számos elődük tanúságtételét nemcsak a munka, de a keresztény életbeli elkötelezettségük terén is. Egyesek az Úr követésére kaptak meghívást a papi vagy megszentelt élet által, mások a házasság szentségén keresztül – mondta a Szentatya. Hálát adott Istennek ezekért az adományokért, és kifejezte: azért imádkozik, hogy a gárdisták válaszolni tudjanak az Úr hívására, hűséges nagylelkűséggel követve Őt.

Beszéde végén XVI. Benedek arra buzdította a gárdistákat, hogy római tartózkodásukat használják ki a Krisztussal való barátság elmélyítésére, egyházának még nagyobb szeretetére és járjanak az életszentség útján.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír