Szakmai napot tartottak óvodai hitoktatóknak és pedagógusoknak a kárpátaljai Karácsfalván

2019. február 28. csütörtök 17:01

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerülete területén működő egyházi óvodák pedagógusai, dajkái valamint óvodai hitoktatói számára szerveztek szakmai napot február 23-án a karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban.

Az esperesi kerület három településén Batáron, Karácsfalván és Makkosjánosin működő egyházi óvoda munkatársai vettek részt a szakmai napon.

A program imaórával kezdődött, majd Grunda János görögkatolikus lelkipásztor, a Nyíregyházi Egyházmegye Gazdasági Hivatalának ökonómusa tartott előadást. Harminchat évnyi papi szolgálata kateketikai tapasztalatait, illetve a hitoktatás fontosságát vázolta fel.

Két szekcióban folytatódott a képzés. Az egyházi óvodák munkatársaihoz Magyarországról érkeztek szakemberek: a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda vezetője, Pásztor Lászlóné és munkatársa, Balla Andrásné, valamint a máriapócsi Ékes Virágszál Görögkatolikus Óvoda vezetője, Mosolygó Tamás görögkatolikus pap. Az állami óvodák egyházi kézbe kerüléséről beszéltek, valamint a vallásos óvodai nevelésben szerzett ismereteiket osztották meg a jelenlévőkkel. A másik csoportban Grunda János és felesége, a több évtizede katekézist tanító Mária igyekezett hasznos módszertani ötletekkel és tanácsokkal ellátni a hitoktatókat.

Ebéd után fórumot tartottak, melyen a résztvevők további kérdéseket tehettek fel a magyarországi előadóknak.

A szakmai nap, melyen ötvenen vettek részt, imaórával zárult. A beregszászi görögkatolikus esperesi kerülethez tartozó településeken a három egyházi óvoda mellett további húsz állami óvodában tartanak görögkatolikus hittanórát. A hitoktatást folytató pedagógusok számára idén még három képzést tervez a kerület hitoktatásért felelős bizottsága.

A szombati program megvalósulását a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatta.

Forrás: Marosi Anita/karpatalja.ma; Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Iván Gábor

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
papp-miklos-edzesterve-nagybojtre-iii-resz-olvass-nap-mint-nap-jakab-apostol-levelebol
Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, III. rész: Olvass nap mint nap Jakab apostol leveléből!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív a nagyböjtben. Takarítsuk ki fejünk „faliújságját”, és olvassunk el mindennap egy fejezetet Jakab apostol leveléből – ajánlja a kihívás harmadik részében.

2019. március 18. hétfő
van-e-jovoje-kereszteny-hitnek-megjelent-az-uj-ember-kiadvanyok-legujabb-kotete
Van-e jövője a keresztény hitnek? – Megjelent az Új Ember Kiadványok legújabb kötete

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb, „Imádság ködben” című kötetében a kortárs teológia két meghatározó alakjának, Hans Joasnak és Robert Spaemann-nak a keresztény hit jövőjéről folytatott beszélgetését tesszük közzé. Kedvcsinálóként a fordító, Görföl Tibor előszavát olvashatják.

2019. március 18. hétfő