Szalézi iskolaátvétel: „két brand találkozik egymással”

Megszentelt élet – 2013. szeptember 2., hétfő | 17:43

Két, magánkézben lévő szakközépiskola fenntartását vették át szeptember 2-án. Amint a rend tartományfőnöke fogalmazott: két brand találkozott egymással.

Ünnepélyes keretek közt vette át a szalézi rend magyarországi rendtartománya szeptember 2-án a Kelenföldön található SZÁMALK és META szakközépiskola fenntartását. A két iskola új neve: SZÁMALK – Szalézi Szakközépiskola és META – Don Bosco Szakközépiskola.

A két szakközépiskola, amelyek egy épületegyüttesben találhatóak a Gábor Dénes Főiskolával, és eddig a fenntartójuk, a SZÁMALK Zrt. is azonos volt, nappali tagozatos szakképzést nyújt, akár érettségi után is. A SZÁMALK idén ünnepli alapításának 20., a szalézi rend magyarországi rendtartománya pedig 100. évfordulóját.

Zárda Sarolta, a Gábor Dénes Főiskola rektora, a SZÁMALK alapítója az átvétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: alapértékeik a hagyomány, a stabilitás és a folyamatos megújulás. Az eredetileg informatikai szakmákat tanító iskola később nyitott a gazdaság, majd a művészetek felé.

Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök kifejtette: már november óta egyeztettek az őket megkereső eddigi fenntartóval az iskolák átvételéről, mivel az új köznevelési törvény miatt bizonytalan lett azok gazdasági és törvényi háttere. Mint mondta: pár levélváltás után azt tapasztalták, hogy a pedagógiai elveik hasonlóak, ugyanúgy gondolkodnak ifjúságról és nevelésről. A tartományfőnök azért is tartotta fontosnak a két iskola átvételét, mert Budapesten eddig nem volt olyan, nappali szakképzést nyújtó oktatási intézmény, amely egyházi kézben lett volna. 

A szalézi rendnek egyébként eddig három középiskolája és egy általános iskolája volt az országban. A két szakközépiskola átvételével háromezer felé nő a szalézi intézményekben tanuló diákok száma. Az iskolák egyike egy kazincbarcikai szakközépiskola, ahova több mint hatszáz diák jár, akiknek a túlnyomó többsége cigány.

A szalézi rend három indiai tagja fog tanítani a most átvett szakközépiskolákban, emellett a rendhez kapcsolódó lelkiségi mozgalmak is meg fognak jelenni a tanításon kívüli programok szervezői közt. Ábrahám Béla leszögezte: semmiféle világnézeti kritérium nem kerül bele a felvételi követelmények közé, nem lesz szükség keresztlevelekre, és eddig még arra sem gondoltak, hogy feszületeket tegyenek a falra. Viszont lesz heti egy, szaléziak által tartott etikaóra, amelyen hangsúlyozottan szóba kerül majd a hit is, de önmagában nem lesz vallási alapú. Senkire nem szeretnének semmit rákényszeríteni (amit Ábrahám Béla lehetetlennek is tart), csupán azt szeretnék, hogy valamelyest ismerkedjenek meg a tanulók a keresztény hittel és a szalézi renddel, lelkiséggel, valamint hogy legyen szabad eszmecsere.

Mint Sedeviné Balassa Ildikó igazgató szavaiból kiderült: a péliföldszentkereszti búcsújáróhelyet már bevonták az iskola programjaiba, mivel oda szerveztek a diákoknak alkotótábort. Emellett a szalézi rend programjai hangsúlyos helyet fognak kapni az iskola által meghirdetett pályázatok közt.

A átvétel alkalmából megnyílt az iskola húsz és a rend száz évét bemutató kiállítás is, amelyen Ábrahám Béla úgy fogalmazott: „két brand találkozik egymással, amelyek ki tudják egészíteni egymást”, és közös értékük a minőség. Végül a programokat az ünnepélyes tanévnyitó zárta.

SzG/Magyar Kurír
fotók: Szalézi Médiaközpont/Lengyel Ákos