Szalézi misszionáriusok segítik az ugandai menekülttáborban élőket

2018. március 9. péntek 17:42

A Szalézi Társaság négyfős misszionáriusközössége végez segítő és lelkipásztori szolgálatot Ugandában, a dél-szudáni menekültek között. A dél-szudáni válság és az éhínség miatt egyre többen érkeznek a palabeki menekülttáborba, ahol jelenleg mintegy 41 ezren élnek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szalézi rendfőnök 2017-ben levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy jelenleg több mint egymillió dél-szudáni él menekültként Ugandában. Ángel Fernández Artime felkérte rendtársait, hogy menjenek el hozzájuk, dolgozzanak velük és értük. Felhívását követve ma különböző nemzetiségű misszionáriusok alkotják a szalézi szerzetesi közösséget Palabek menekülttáborában. Ez a szaléziak ötödik közössége a kelet-afrikai országban.

A táborban élők 86 százaléka nő és gyermek; több mint hatvan százalékuk kiskorú. E fiatalok oktatása és az evangelizáció terén kötelezték el magukat a szalézi misszionáriusok. „Gondoskodnunk kell róluk, és képzésben kell őket részesítenünk, készségeket kell megtanítanunk nekik, hogy integrálódni tudjanak” – mondta a Palabekben szolgáló szalézi közösség vezetője, Lazar Arasu atya.

A misszionárius beszámolója szerint a menekültek éhesek és szomjasak, nincs otthonuk, nincs ruhájuk; nem iskolázottak. Szükségük van a szaléziak gondoskodására. „Elkezdtük tanítani őket írni, és megkezdtük a lelkipásztori szolgálatot. Bízom benne, és imádkozom érte, hogy Don Bosco segítségével sikerrel járjunk.”

A menekülttáborban a misszionáriusok is rendkívüli szegénységben élnek, de a nehéz körülmények ellenére boldogok – derül ki a közösség egyik tagja, Ubaldino Andrade atya beszámolójából. Hozzátette: nádtetős, földpadlós sárkunyhóban laknak, amely egy sátorlapokkal felosztott helyiségből áll: az egyik oldalon az alvóhelyek találhatók, a másik oldalon négy szék, kis asztallal, ahol reggel és délután imádkoznak, beszélgetnek a szalézi misszionáriusok, itt esznek és értékelik az elvégzett munkát. „Ez a kunyhó a menedék, ahol védelmet találunk a homokviharok idején, és enyhet kínál a nap rendkívül forró óráiban, amikor semmit nem lehet csinálni” – mondta el Andrade atya.

A terület, ahol a menekülttábort kialakították, harcoló népek földje volt. Az egyik csatába a misszionáriusok is beavatkoztak, hogy helyreállítsák a békét, arra szólítva a harcoló feleket, hogy tegyék le a fegyvereket. A „pala” szó jelentése kés vagy machete; a „bek” azt jelenti: „tedd el, tedd vissza a tokjába”. E szavakat használva tudták megállítani a misszionáriusok a harcot. Palabek jelentése tehát „visszatartani a háború fegyvereit”.

A menekülttáborban szolgáló szalézi misszionáriusközösség hivatalosan február elején kezdte meg működését, jelenleg négy szerzetes alkotja. A dél-szudáni válság és az éhínség miatt egyre több menekült érkezik ide.

A konfliktusok következtében megszakították a mezőgazdasági munkákat, ami súlyos éhínséget okoz. A jelenlegi adatok alapján 2,5 millió menekült hagyta el Dél-Szudánt, közülük 1,3 millióan érkeztek és maradtak Ugandában. A palabeki menekülttáborban jelenleg körülbelül 41 ezer ember él.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: Szaléziak.hu; Agenzia iNfo Salesiana

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle