Szalézi válaszok az európai fiatalok problémáira

Megszentelt élet – 2014. november 24., hétfő | 15:00

Tizenegy európai országból harminc résztvevő találkozott november 12–14. között Berlinben. A tanácskozás a szalézi ifjúságpasztorációs munka megismerését és az együttműködés fejlesztését célozta. A Szaléziak.hu beszámolója.


A német szalézi tartomány által szervezett tanácskozás témáját így fogalmazták meg: szalézi válaszok a fiatalok (új) problémáira Európában. A magyar tartományt Andrásfalvy János szalézi atya és Molnár-Gál Béla hitoktató képviselték a kazincbarcikai Don Bosco-iskolából.

Szerkesztőségünknek Andrásfalvy János szalézi atya elmondta, a fiatalokkal kapcsolatos legnagyobb gondot a droghasználat „irdatlan erősségű” terjedése jelenti. A probléma főként az alacsonyabb iskolázottságú fiatalok körében figyelhető meg, érintettségük elsősorban családi helyzetükből következik. Az alapot a család szétesettsége, a szülők alkoholizmusa jelenti, de sok esetben a gyerek elhanyagoltsága is elegendő, hogy a fiatal belesodródjon a kábítószerek világába.

A rendező német tartomány beszámolt egy sikeres berlini projektjükről: 2006-ban a rend Kelet-Berlinbe helyezte át a fiatalokkal foglalkozó házát, látva az ottani szegénységet, szükséget. Négy-ötszáz fiatallal tartanak fenn rendszeres kapcsolatot. A Manege Don Bosco Központ (manege-berlin.de) 24 órán át nyitva tartó bárt üzemeltet, mely beszélgetéssel, konkrét segítséggel várja a betérőket. A német munkaügyi központtal való együttműködésük révén közvetítésükkel negyven-ötven fiatal jut rendszeresen munkához. Kollégiumuk huszonöt főt tud fogadni abban az esetben, ha a fiatalok otthoni helyzete tarthatatlanná válik.

A tanácskozáson a Don Bosco Szalézi Társasága egyetemes ökonómusa, Jean Paul Muller testvér így nyilatkozott: „Az európai életforma ott hódít teret, ahol meghallgatják a fiatalokat.”

A konferencia egy hosszú távú folyamat első állomása. A tanácskozás célja az volt, hogy megvizsgálják a különböző országokban működő szaléziak közötti együttműködés lehetőségét, hogy jobban ki tudják használni a meglévő erőforrásokat, egyesítsék erőiket, és tanuljanak egymás ötleteiből, tapasztalataiból.

A résztvevők beszéltek a peremre szorult európai gyermekek és fiatalok körében végzett munkájukról. Beszámolók hangzottak el a Spanyolországban, Magyarországon, Írországban, Belgiumban, Törökországban és Németországban folyó munkáról, valamint beszámoltak arról is, milyen tevékenységek folynak abban a berlini szalézi központban, ahol a konferenciát tartották.

Az egyetemes ökonómus szerint, ha a szaléziak és munkatársaik sikeres munkát szeretnének végezni az európai fiatalok között és másutt, akkor folytatniuk kell azt a jó és hasznos munkát, amit már most végeznek, ugyanakkor „fel kell fedezni az új együttműködési területeket”. A folyamat már nemcsak az egyik vagy másik tartomány egyes kérdéseiről szól, hanem ennek a munkának az okairól. Ha sikeresen rá tudjuk irányítani a politika figyelmét a fiatalok problémáira, és átfogó ifjúságpasztorációs munkát végzünk a közösségben, akkor képesek leszünk arra, hogy az „európai életformát”, olyanná tegyük, melyben a fiatalokat meghallgatják.

A konferencián konkrét javaslatokat is tettek a jövőbeli együttműködésre. A rendszeres eszmecsere mellett egységesíteni kell az intézkedéseket az alkalmazottak képesítése és képzése terén, közös finanszírozást és olyan ifjúsági mozgalmakat kell létrehozni, amelyek átívelnek a határokon.

A német tartomány vikáriusa, Franz-Ulrich Otto atya, aki az ülésen elnökölt, elmondta, nagyon elégedett az eredménnyel. „Az én szempontból a különböző megközelítések és projektek voltak a legérdekesebbek. Például láttuk, hogy egyesek a plébániákon keresztül létesítettek lelkipásztori kapcsolatot a fiatalokkal, másoknál ez az utcán történik, a fiatal munkanélküliekkel, menekültekkel, gyermekekkel való találkozások során.”

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria