Száz anglikán egyházközség csatlakozik a Római Katolikus Egyházhoz

2010. március 8., hétfő | 16:04

Az Amerikai Anglikán Egyház (Anglican Church in America, ACA) testületileg csatlakozik Rómához. Az egyház püspökeinek múlt heti döntése értelmében több ezer hívő tér át püspökeivel együtt. Katolikus tulajdonba kerülnek épületeik, köztük egy székesegyház is.

Az áttérők – a XVI. Benedek pápa által 2009 novemberében felkínált lehetőséggel élve – továbbra is az anglikán szertartáskönyvet követik, de teljes közösségben lesznek a pápával, akit vezetőjüknek ismernek el. A püspökök rövid nyilatkozatukban leszögezték: kérelemmel fordulnak a Hittani Kongregációhoz az Anglicanorum coetibus kezdetű apostoli rendelkezésben foglaltak teljesítése érdekében. 

Az Amerikai Anglikán Egyház a Hagyományőrző Anglikán Közösség tagja, amely mintegy 20 éve vált ki az Anglikán Közösségből, amiért az eltávolodott az eredeti keresztény tanítástól. Nincs közösségben a jóval nagyobb taglétszámú episzkopális egyházzal – mint a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán egyház többi gyülekezetei –, és nem ismeri el Rowan Williams canterburyi érsek fennhatóságát – írja a telegraph.co.uk.

Az Amerikai Anglikán Egyház a második anglikán közösség, amely él a pápa által felkínált csatlakozási lehetőséggel: múlt hónapban a Forward in Faith elnevezésű hagyományőrző anglikán csoport ausztráliai ága tette meg a 16 egyházközség katolizálásához szükséges első lépéseket. A csoport nagy-britanniai ága ugyancsak fontolgatja az áttérést. Döntés legkorábban júliusban várható; amennyiben Róma mellett döntenek, az akár 200 anglikán gyülekezet, vagyis több ezer hívő katolizálását jelentheti.

A tömeges áttérések előtt, januárban katolizált a tisztségéről leköszönő newcastle-i anglikán segédpüspök, Paul Robinson. „Jó ideje úton vagyok, s most mintha hazaérkeztem volna" – fogalmazott. A 63 éves püspök tavaly nyáron rámutatott: az egyházi házasságkötések és a keresztelések számának drámai visszaesése annak jele, hogy Nagy-Britannia immár nem keresztény ország. Az egykori főpásztor előre figyelmeztetett: az anglikán vallás egy generáción belül megszűnik államvallás lenni.

Magyar Kurír

Kép: middle-east-online.com

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: anglikán, ökumené
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök