Száz éve született Mester István pápai prelátus

Külhoni – 2017. augusztus 20., vasárnap | 11:18

A római magyar zarándokház, a Szent István Ház elindulásának 50. évfordulóját és egyik létrehozója, Mester István pápai prelátus születésének 100. évfordulóját ünnepli augusztus 20-án.

Mester István 1917. augusztus 20-án született Kassán, pappá 1941-ben szentelték. Teológiai doktorátust is szerzett, szemináriumi tanárként szolgált, majd 1944–45-ben az orosz frontra került mint tábori lelkész. 1947-ben elöljárói Rómába küldték, hogy ott folytassa tanulmányait. Mindszenty bíboros elítélése után, a hazai egyház elnyomását látva Mester István nem tért vissza Magyarországra, hanem Rómában folytatta munkáját: 1952-től a Zsinati Kongregáció – a mai Papi Kongregáció – munkatársa lett, ahol osztályvezetői rangig emelkedett. Emellett 1951 és 1953 között vicerektor volt a Pápai Magyar Intézetben, majd 1953 után Zágon Józsefnek, a PMI rektorának helyettese lett. Az intézmény kedvező időszakban indult, azonban ahogyan a kommunista diktatúra egyre inkább igyekezett ellehetetleníteni a Katolikus Egyház működését, a PMI is nehéz helyzetbe került.

Amikor 1964-ben részleges megegyezés született hazánk és a Vatikán között, Mester István és Zágon József szinte a semmiből teremtették meg a Szent István Alapítványt, mely az emigráns papok szállásgondjainak megoldását és egy magyar zarándokház létrehozását tűzte ki célul.

Mester István mindig áldozatosan segítette a magyar egyházat, és kimondottan fontosnak tartotta azt is, hogy Rómában ismét legyen a magyaroknak zarándokházuk. Mint mondta, abban az időben reménytelennek tűnt, hogy sokan érkezhessenek Magyarországról az örök városba, ám az idő bebizonyította, érdemes volt a semmiből megteremteni a Szent István Házat, hiszen manapság és a jövőben is ezrek és ezrek szállhatnak ott meg, hogy onnan indulva zarándokként járhassák végig Róma bazilikáit, tekinthessék meg nevezetességeit, vagy nyelvet tanulhassanak, szakmákat gyakorolhassanak. A zarándokház szolgálhatja a katolikus fiatalok továbbképzését, a tanulást, a tudományos, kulturális, művészeti életet is.

Mester István 1984-ben hunyt el. Először a Vatikán falain belül temették el, ám amikor a politikai változások lehetővé tették, földi maradványait az egri székesegyház altemplomában helyezték nyugalomra.

A Szent István Házban augusztus 20-án 11 órakor kezdődő szentmisén az alapító születésének centenáriumáról is megemlékeznek – tájékoztatott Cs. Mester Erzsébet.

Fotó: Szent István Ház

Magyar Kurír