Száz felvidéki magyar fiatal vett részt a nemzetközi ministránszarándoklaton

2018. augusztus 10. péntek 13:47

A július 28. és augusztus 4. között megrendezett 12. Nemzetközi Ministránszarándoklat keretében közel száz felvidéki magyar fiatal látogatott Rómába Molnár Tamás pozsonyi magyar lelkész vezetésével.

A felvidéki magyar fiatalok körében régi hagyomány, hogy részt vesznek a ministránsok nemzetközi zarándoklatán Rómában. A szervezést minden alkalommal a felvidéki Pázmáneum Polgári Társulás és a Jópásztor Alapítvány vállalja. A lelkipásztorok feladata, hogy az egyes egyházmegyékben megszólítsák a ministránsokat. Ez alkalommal két autóbusznyi magyar fiatal gyűlt össze.

Száraz Dávid orvos Csehországból, Brnóból csatlakozott a csoporthoz, Vician Tamás főiskolai hallgató Pozsonyból. Dávidot az oltárszolgálatban az vonzza, hogy közös vonást fedez fel munkája és a ministránskodás között: a szolgálat – az egyikben az embertársakat, az oltárnál Istent szolgálja. Mindkettő hivatás. Tamás gyermekkora óta végez ministránszolgálatot. Számára természetes, hogy minden vasárnap az oltár közelében áll. Dávidnak és Tamásnak is a Szentatyával való találkozás jelentette a legnagyobb élményt a zarándoklaton.

Molnár Tamás a Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy Pozsonyba kerülésekor is szép számban voltak már ministránsok, de azóta is próbálják a kisebbeket bevonni. Örömét fejezte ki, hogy a legkisebbektől a felnőtteken keresztül az idősekig sokan ministrálnak. Az is motiváció lehet a kicsiknek, hogy látják: családapaként vagy nagyszülőként is lehet még lelkesen szolgálni az oltárnál.

A pozsonyi magyar közösségben külön szerveznek programokat a ministránsoknak is. Ezek a fiatalok a zarándoklatokon, illetve a nyári táborokban is tudnak oltárszolgálatot végezni. Molnár Tamás és segítői Brenner János boldoggá avatásából ihletet merítve elhatározták, hogy ősztől Boldog Brenner Jánosról elnevezet ministránskört hoznak létre Pozsonyban. Ezáltal azt szeretnék, hogy rendszeresek legyenek a ministránsok között azok a találkozók, ahol minél jobban összekovácsolódnak annak köszönhetően is, hogy még jobban elmagyarázzák nekik, mi is történik a szentmisén; a liturgiában minek mi az értelme, hogyan kell azt helyesen csinálni.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-maradjunk-szofogadok-maradjunk-isten-igejenek-befogadoi-szent-istvan-napi-szentmise
„Maradjunk Szófogadók, maradjunk Isten Igéjének befogadói” – Szent István-napi szentmise Budapesten

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt.

2018. augusztus 20. hétfő
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

2018. augusztus 20. hétfő