1956 ősze egy nagymama történetén keresztül – A szegedi karolinás diákok filmforgatással emlékeztek

2016. október 24., hétfő | 14:00

A szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium tizedikes diákjai által készített 1956-os témájú filmet október 21-én mutatták be.

A Boldogasszony Iskolanővérek szegedi általános iskolájában és gimnáziumban szokás, hogy a tanév különböző megemlékezéseiért más-más évfolyamok felelnek. A megemlékezésre készített műsorokat kivétel nélkül sok munka előzi meg, ami komoly elmélyülést kíván a diákok részéről.

Az idei október 23-i ünnepséget a 10. osztályosok rendezték. Néhányan közülük már tavaly elkezdtek tervezgetni, és végül egy film elkészítése mellett döntöttek, melynek alapötletét egy nagymama és egy nagypapa visszaemlékezései adták.

„Elmeséltem a padtársamnak nagymamám lánykori történetét, hogy a forradalom bukása után el kellett válnia az udvarlójától. Elhatároztuk, hogy filmet forgatunk a történetből. Megírtam a forgatókönyvet, és hatalmas lelkesedéssel vetettük bele magunkat a munkába mindketten. Élvezni akartuk minden percét, ami, így visszatekintve elmondhatjuk, sikerült is, bár rengeteg nehézséggel kellett szembenéznünk közben. Azt különösen nagy dolognak tartom, hogy a nagymamám a nevét és az arcát is adta ehhez a filmhez” – elevenítette fel a kezdeteket és a filmkészítést Vilmos Etelka 10. a osztályos tanuló, a film írója és rendezője.

A film másik cselekményszálát a rendezőtárs és osztálytárs, Váraljai Zsombor nagyapjának története, az ő 1956-os naplóbejegyzései adták. A dokumentarista törekvéssel készített mélyinterjút – nagymama és lányunokája beszélgetését – olykor játékfilmes jellegű jelenetek tarkítják: a két tehetséges gimnazista alkotó bevonta a munkába az osztálytársakat, a különböző szerepeket diákok játsszák el, a jeleneteket egyszerű kosztümökkel, érdekes helyszíneken oldották meg.

Így kerülhetett mozivászonra a nagymama – a film történetének idején még fiatal Borika – románca, a fájdalmas elszakadásjelenet, a szegedi tüntetések vagy éppen a szegedi mártír, Scwarcz Lajos hősi halálának pillanatai.

Az operatőri és utómunkálatokat Zsibók Márk 10. b osztályos tanuló, a hangmérnöki feladatokat Noé Benedek 10. a osztályos diák végezte.

„A forgatások jó hangulatúak voltak, szívesen jött mindenki, és igazi csapatként dolgoztunk. Színészeink megdöbbentően élethű alakítást nyújtottak, törekedtek a tökéletes ráhangolódásra és játékra, ami maximálisan sikerült is nekik. A legemlékezetesebb annak a résznek a forgatása volt számomra, amikor a lelkileg összetört Borika a párnája alól előhúzott kép fölött sír. Ültem a kamera mögött, néztem Lilit (Magos-Dóra Lili 10. a, a filmbeli fiatal lány megformálója), hogy az arcával és a mozdulataival mennyi fájdalmat képes megjeleníteni, és hirtelen nekem is elszorult a szívem. Nem is ugrottunk rögtön tovább a következő jelenetre, ahogy máskor mindig tettük időhiány miatt, csak ültünk tovább úgy, ahogyan addig, és lassan dolgoztuk föl az elmúlt perceket” – idézte fel a film írója és rendezője.

Az október 21-i rendhagyó iskolai ünnepség megható momentuma volt, hogy a bemutatóra eljött az egykori fiatal lány is, akinek történetét filmre vitték. Borika néni és a fiatal Borikát alakító gimnazista lány találkozása, valamint a gesztus, ahogyan a filmbéli udvarlót megszemélyesítő gimnazista fiú virágcsokorral köszönti osztálytársnője nagymamáját, sok karolinás diák szemébe könnyeket csalt ezen a rendhagyó megemlékezésen.

„Rendkívül sokat jelentett az osztályok lelkes hozzáállása, ötletgazdagsága és hatalmas bizalma felénk. A titokban beszerzett virágcsokor és az osztályteremben rendezett gyertyás, éneklős süteményezés, amellyel az előadás után megleptek, kiemelkedő példája az összetartásnak és szeretetnek” – tette hozzá Vilmos Etelka.

Forrás és fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle