Szégyen és bánat – Szentszéki nyilatkozat a pennsylvaniai ügyészség jelentéséről

Kitekintő – 2018. augusztus 17., péntek | 18:01

Greg Burke szentszéki szóvivő augusztus 17-én, pénteken délelőtt nyilatkozatot tett közzé a pennsylvaniai ügyészség jelentésével kapcsolatban.

A hét során az Amerikai Egyesült Államok Pennsylvania államában közzétett jelentéssel kapcsolatban két szó tudja kifejezni a szörnyű bűntények okozta hatást: szégyen és bánat – áll a nyilatkozatban. A Szentszék rendkívül komolyan kezeli az ügyészség által végzett munkát és a közzétett hosszú ideiglenes jelentést, és egyértelműen elítéli a kiskorúak elleni szexuális visszaélést.

A jelentésben leírt visszaélések büntetőjogilag és erkölcsileg elítélendők. A jelentésben leírt esetek elkövetői elárulták az áldozatok bizalmát, továbbá ellopták a méltóságukat és a hitüket. Az Egyháznak tanulnia kell a múlt ezen kemény leckéiből, és felelősségre kell vonni azokat, akik visszaélést követtek el, valamint azokat is, akik megengedték, hogy ezek megtörténhessenek.

A jelentésben közölt esetek nagy része a korai 2000-es évek előtt történtek. Minthogy alig találtak 2002 utáni esetet, az ügyészség következtetése egyezik a megelőző tanulmányokkal, melyek megmutatták, hogy a Katolikus Egyház által az Egyesült Államokban bevezetett reformok drasztikus mértékben csökkentették a papi személyek által elkövetett visszaéléseket. A Szentszék bátorítja az állandó reformokat és az éber felügyeletet az Egyház minden szintjén, hogy ezáltal biztosítsa a kiskorúak és a sérülékeny csoportokba tartozó felnőttek védelmét. Hangsúlyozza továbbá a polgári törvények betartásának fontosságát, beleértve a bejelentési kötelezettséget a kiskorúak ellen elkövetett visszaélések esetén.

A Szentatya tudatában van annak, hogy ezek a bűnügyek megrendíthetik a hívek hitét és lelkét, és ismételten leszögezi, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni azért, hogy biztonságos környezetet lehessen teremteni a kiskorúak és a sérülékeny felnőttek számára az Egyházban és az egész társadalomban.

Az áldozatoknak tudniuk kell, hogy a Szentatya mellettük áll. Akik mindezt elszenvedték, elsőséget élveznek, és az Egyház meg szeretné hallgatni őket, hogy gyökeresen kiirtsa ezeket a szörnyűségeket, mely ártatlanok életét teszi tönkre – zárul az augusztus 17-én közzétett szentszéki nyilatkozat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria