Székesfehérvár fogadalmi szentmiséjére érkezik a missziós kereszt

2018. augusztus 11. szombat, 18:36

Augusztus 10-én a székesfehérvári püspöki palotában sajtótájékoztatót tartottak az egyházmegye közelgő ünnepi eseményeiről: a fogadalmi szentmisére érkezik a városba az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje; idén is átadják a Szent Istvánról elnevezett érdemérmet és díjat.

A Szent István Érdemérem és Díj a város egyik kiemelt civil díja. A kuratórium azt a teljesítményt kívánja elismerni e díjjal, ahogy a díjazott Szent István lelkülete, az Ő szellemisége, erkölcsisége szerint él, másokat segítve, maradandó értékeket felmutatva – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

Ugrits Tamás pasztorális helynök, irodaigazgató a Székesfehérvári Egyházmegye jeles eseményének, a szentistváni országfelajánlás napjának programjait ismertette. Augusztus 14-én, a város legnagyobb fogadalmi ünnepén érkezik Székesfehérvárra a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje: ünnepélyes fogadására 10.30-kor kerül sor a Szent Imre-templomban, ahol 12 órától 15 óráig szentségimádást tartanak. 17.15-kor imaóra kezdődik a Magyar Szent Család ereklyéinek jelenlétében, melyen Spányi Antal püspök a szentek és Mária oltalmát kéri hazánkért és minden keresztény családért. 18 órakor fogadalmi szentmisét mutatnak be a Magyar Szent Család ereklyéinek jelenlétében.

A zarándokkereszt fogadása kapcsán a sajtótájékoztatón elhangzott: a kereszt azoknak a szenteknek az ereklyéit őrzi, akik a város számára is fontosak, és akik minden bizonnyal Fehérvárra zarándokoltak egykor, Szent István és Szent Imre sírjához.

A sajtótájékoztatón ismertették továbbá: augusztus 15-én délelőtt az ünnepi szentmiséken a kereszt üzenete kerül a középpontba. 12 és 17 óra között katekézisre és szentségimádásra várják a híveket. A missziós kereszt székesfehérvári látogatásának záróeseménye a 18 órakor kezdődő püspöki szentmise lesz.

*

A sajtóeseményt követően Spányi Antal püspök a püspökség udvarán megáldotta Huber János Pál szobrászművész 1773-ben készült, Szent Istvánt és Szent Imrét ábrázoló barokk szobrait, melyeket a székesfehérvári Szent István király-székesegyház külső felújítása miatt emeltek le az épület homlokzatáról és helyezték el a püspöki palota 2017-ben felújított kertjében, megfelelő védelmet biztosítva számukra.

Mivel a szobrok porózus kőanyaga fokozott védelemre és folyamatos karbantartásra szorul, restaurátorművészek másolatot készítettek róluk, amelyeket elhelyeztek a székesegyház homlokzatán.

A néhány éve súlyosan megrongálódott székesegyház külső helyreállításának utolsó állomása volt a homlokzati szobrok másolatának elkészítése és az eredeti alkotások biztonságos elhelyezése.

A Székesfehérvári Egyházmegye most a művészeti értékekben gazdag templombelső rekonstrukciójára készül.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Bechtold Panna, Lakata Pál, Kis Emőke, Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle