Székesfehérvár fogadalmi szentmiséjére érkezik a missziós kereszt

2018. augusztus 11. szombat 18:36

Augusztus 10-én a székesfehérvári püspöki palotában sajtótájékoztatót tartottak az egyházmegye közelgő ünnepi eseményeiről: a fogadalmi szentmisére érkezik a városba az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje; idén is átadják a Szent Istvánról elnevezett érdemérmet és díjat.

A Szent István Érdemérem és Díj a város egyik kiemelt civil díja. A kuratórium azt a teljesítményt kívánja elismerni e díjjal, ahogy a díjazott Szent István lelkülete, az Ő szellemisége, erkölcsisége szerint él, másokat segítve, maradandó értékeket felmutatva – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

Ugrits Tamás pasztorális helynök, irodaigazgató a Székesfehérvári Egyházmegye jeles eseményének, a szentistváni országfelajánlás napjának programjait ismertette. Augusztus 14-én, a város legnagyobb fogadalmi ünnepén érkezik Székesfehérvárra a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje: ünnepélyes fogadására 10.30-kor kerül sor a Szent Imre-templomban, ahol 12 órától 15 óráig szentségimádást tartanak. 17.15-kor imaóra kezdődik a Magyar Szent Család ereklyéinek jelenlétében, melyen Spányi Antal püspök a szentek és Mária oltalmát kéri hazánkért és minden keresztény családért. 18 órakor fogadalmi szentmisét mutatnak be a Magyar Szent Család ereklyéinek jelenlétében.

A zarándokkereszt fogadása kapcsán a sajtótájékoztatón elhangzott: a kereszt azoknak a szenteknek az ereklyéit őrzi, akik a város számára is fontosak, és akik minden bizonnyal Fehérvárra zarándokoltak egykor, Szent István és Szent Imre sírjához.

A sajtótájékoztatón ismertették továbbá: augusztus 15-én délelőtt az ünnepi szentmiséken a kereszt üzenete kerül a középpontba. 12 és 17 óra között katekézisre és szentségimádásra várják a híveket. A missziós kereszt székesfehérvári látogatásának záróeseménye a 18 órakor kezdődő püspöki szentmise lesz.

*

A sajtóeseményt követően Spányi Antal püspök a püspökség udvarán megáldotta Huber János Pál szobrászművész 1773-ben készült, Szent Istvánt és Szent Imrét ábrázoló barokk szobrait, melyeket a székesfehérvári Szent István király-székesegyház külső felújítása miatt emeltek le az épület homlokzatáról és helyezték el a püspöki palota 2017-ben felújított kertjében, megfelelő védelmet biztosítva számukra.

Mivel a szobrok porózus kőanyaga fokozott védelemre és folyamatos karbantartásra szorul, restaurátorművészek másolatot készítettek róluk, amelyeket elhelyeztek a székesegyház homlokzatán.

A néhány éve súlyosan megrongálódott székesegyház külső helyreállításának utolsó állomása volt a homlokzati szobrok másolatának elkészítése és az eredeti alkotások biztonságos elhelyezése.

A Székesfehérvári Egyházmegye most a művészeti értékekben gazdag templombelső rekonstrukciójára készül.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Bechtold Panna, Lakata Pál, Kis Emőke, Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00