Széles kaput nyitunk a városra

Megszentelt élet – 2013. szeptember 13., péntek | 15:45

A Congregatio Jesu szerzetesrend (régebbi nevén: Angolkisasszonyok) fenntartásában működő Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium újonnan megnyílt főbejáratának átadó ünnepségét tartották szeptember 11-én a belvárosban.

A rendezvényen Puskás András Belváros-Lipótváros alpolgármestere és Süllei László Esztergom-Budapest Főegyházmegye helynöke mellett a rend és az iskola vezetői mondtak beszédet. Az ünnepséggel egy közel nyolcvanmillió forintos felújítási szakasz ért véget. A diákok újra birtokba vehetik az évtizedekig lezárt főbejáratot.

Ünnep a boltívek alatt
   
Az átadó ünnepségen Knáb Judit CJ tartományfőnöknő és Puskás András alpolgármester a nemzeti szalagot belülről vágták át szimbolizálva azt, hogy a CJ szerzetesrend és a Ward iskola, egyre jobban nyit a külvilág felé és szerves része a város kulturális és lelki életének.

Knáb Judit CJ megemlékezett a 65 éve önkényesen bezárt iskoláról, a rendtagok meghurcolásáról, és a visszatérés viszontagságairól.
 „A Belváros vezetői a jövő városa felépítésének célját tűzték ki maguk elé. A jövő városa pedig nem létezhet a jövő polgárai, a következő nemzedék nélkül, amely Ti vagytok.” – ezek már Puskás András alpolgármester úr szavai voltak az ünneplő diákokhoz. Beszédében hangsúlyozta, hogy „a Belváros vezetése gondoskodik róla, hogy még számtalan ilyen ünnepélyes pillanatot éljünk át együtt.”

Az ünnepség utáni sajtótájékoztatón az alpolgármester  megemlítette, hogy régóta figyelemmel kíséri a Ward iskola ügyét és akkor is, amikor nem ő irányította a kerület ügyet, akkor is küzdött az iskola és az önkormányzat kapcsolatának megmentéséért. Helyesnek nevezte a sorrendet: először álmodni kell, majd megkeresni a forrásokat, ahogy az iskola vezetése is teszi, amikor az új, az iskola közösségének hiányzó terek megépítésére keresi a fedezetet. Utalt rá, hogy van remény a folytatásra, mivel a 2014-ben záruló EU-s költségvetési ciklusban még számos forrás áll rendelkezésre Magyarország számára, és az egyházi épületek felújítása az egyik fókuszpontja a következő hónapok pályázatainak.

Főtisztelendő Süllei László helynök úr Isten áldását kérte az épületre, az ide érkezőkre, és a benne folyó munkára.
Némethy Kálmán igazgató és Kaszap Viktória CJ főigazgató beszédeikben bemutatták az iskola fejlesztését és hangsúlyozták az intézmény küldetését, hogy a közösségéért áldozatra is képes, felelősségvállaló embereket neveljenek.

Megújult tér

Hosszú várakozás és kitartó munka eredménye, hogy az iskola újra birtokba vette az eddig lezárt főbejáratát és főlépcsőházát. A CJ rend szerzetesnővéreit és növendékeiket 65 éve űzték el az iskolájukból az akkori karhatalom katonái. A rendszerváltás után a nővérek csak fokozatosan és lassú ütemben kaphatták vissza az épületet, ahol az új Ward Mária iskola mellett több másik intézmény is működött. Éveken keresztül kénytelenek voltak közösen használni a falakkal is egyre jobban szétszabdalt épületet.

2007-ben az V. kerületi önkormányzat 10 évvel meghosszabbította a renddel fennálló megállapodást ennek a támogatásnak és uniós pályázatnak köszönhetően, már megújult az iskola energetikai rendszere. Új öltözők és mellékhelységek, tanári és titkársági szoba került kialakításra. Az megújult főbejárat mögött egy kiszélesített lépcső és egy várakozó podeszt fogadja az iskolába érkezőket. A fogadó tér különlegessége a boltíves térbe illeszkedő egyedi kialakítású portásfülke. A lépcsőházi orsótérbe ékelt műszakilag elavult lift helyett korszerű, az alagsorba is lehívható, mozgáskorlátozottak számára is használható felvonó épül.

Mit hoz a jövő?

A rend és az iskola közös álma a nagy közösségi tér, az aula megépítése, amihez azonban jelenleg nem rendelkeznek még megfelelő anyagi erőforrással. Szintén az elkövetkező évek feladata a Nyáry Pál utca sarkán álló tornaterem helyett egy korszerű, új tornaterem megépítése. Ezeknek a terveknek a megvalósításához, adománygyűjtésbe kezdtek, téglajegyet árusítanak és céges szponzorációs lehetőségeket dolgoztak ki. A következő lépés Dr. Mádl Ferencné Dalma asszony fővédnökségével október 18-án megvalósuló adománygyűjtő est lesz. Ide várják mindazokat, akik egy kellemes est keretében szívesen támogatják a közösségi, lelki nevelést előtérbe helyező Ward iskolák ügyét.

Magyar Kurír