Szemléljük magunkat kívülről! – Az olasz Limes geopolitikai folyóirat Ferenc pápáról és az Egyházról

2018. augusztus 1. szerda 17:12

Július 25-én bemutatták Rómában a Limes olasz geopolitikai folyóirat legfrissebb számát, amelyet teljes egészében Ferenc pápának és a Katolikus Egyház helyzetének szenteltek.

Nagy hangsúlyt fektet a geopolitikára, és nem híve a projekteknek – így jellemezte Ferenc pápát Lucio Caracciolo, a Limes folyóirat igazgatója az új lapszám bemutatóján július 25-én, szerdán este. A konferencián felszólalt Roberto Fico, az olasz képviselőház elnöke és Antonio Spadaro SJ, az 1850-ben alapított Civiltà Cattolica olasz jezsuita folyóirat igazgatója. A Limes a teljes lapszámot Ferenc pápának és pápasága öt évének szentelte. „Nagyon fontos, hogy a kultúra világa elgondolkodjon Bergoglio pápáról, még ha nagyon eltérő véleményeket is fogalmaz meg” – mondta Spadaro.

Ferenc és az Egyház helyzete címet viseli a Limes legfrissebb száma, amely áttekinti a Szentszék geopolitikáját, Ferenc pápa által vezetett Egyház geopolitikai távlatait, és vizsgálja az Egyház jelenlegi helyzetét. „Elsősorban nem Ferenc pápa személyét akartuk elemezni, aki az Egyház körül kialakult párbeszédet megszabadította a tabuktól és a beidegződésektől, hanem az Egyház helyzetét korunk történelmében” – mutatott rá a Limes igazgatója. Caracciolo hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa példája nyomán „ne magunkból kiindulva szemléljük magunkat, hanem kívülről. Mert más a perspektíva. És ez annyira geopolitikai szempont, hogy el sem tudjuk képzelni.” Hozzátette, hogy erőfeszítéseket kell tennünk annak megértésére, hogy nincs örökre meghatározva, hogy mi a központ.

„Az Egyház geopolitikai szempontból való elhelyezkedése nagyon egyértelmű: a pápa a világban levő nyílt sebeket akarja megérinteni, és ezt utazásain keresztül teszi. Jelen akar lenni a legnehezebb helyszíneken, ahol a sebek a legnagyobbak, mint Mexikóban vagy Afrikában” – hangsúlyozta Spadaro.

A folyóirat számos témát érint. Ezek között emlékeztet a pápa kormányzásának első döntésére, hogy a Szent Márta-házba költözött, valamint a Római Kúria vezetésében alkalmazott stratégiákra, majd elemzi a pápa személyét; Ferenc pápáét, akit a világ legnépszerűbb közéleti szereplőjének tartanak. A megkérdezettek 54 százaléka nagyon kedveli Ferenc pápát. „A pápa magas erkölcsi értékrendet képvisel, és az emberek szívéhez tud szólni. Jelenléte ezért fontos” – állapította meg Antonio Spadaro jezsuita a konferencián.

Forrás: Vatikáni Rádió; Agensir

Fotó: Limesonline.com

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

09:38
a-parbeszeddel-csak-nyerhetunk-bemutattak-klaus-von-stosch-az-iszlam-mint-kihivas-cimu-kotetet
A párbeszéddel csak nyerhetünk – Bemutatták Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás” című kötetét

A Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

2018. október 16. kedd