A Szent Adalbert díjak átadása

Hazai – 2003. május 5., hétfő | 13:35

Erdő Péter érsek adta át Szent Adalbert ünnepén, május 4-én szentmise keretében az esztergomi bazilikában az elmúlt évben alapított Szent Adalbert kitüntetést. A díjat első alkalommal 2002-ben Paskai László bíboros nyújtotta át.

Ebben az évben a Pasztorális Tanács előterjesztésére a nagyérmet Tardy László karnagy és Tardyné Tarkó Magdolna énekművész kapta, kiemelkedő egyházzenei tevékenységéért.

Szintén a Pasztorális Tanács előterjesztésére a kisérmét Gerber Alajos hitoktató, nagycsaládos édesapa és nagyapa valamint Moldvay József énekművész kapta.

Gerber Alajos foglalkozását tekintve fogorvos. Fáradhatatlan segítséggel szolgált az Újpest-Kertvárosi Szent Imre Plébánián az elmúlt évek alatt, 1995-ben aktív szerepet vállalt az Újpesti Katolikus Kör beindításában, valamint az Újpesti Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola megszervezésében 1999-ben. A Hitoktatási Felügyelőség őt választotta ki arra, hogy a világi hitoktatói továbbképzés vezetője legyen.

Moldvay József énekművész szintén az egyházzene terén kifejtett tevékenységéért részesült kitüntetésben. Repertoárján a zeneirodalom nagy egyházi művei szerepelnek, a hazai fellépéseken kívül koncertet adott többek között Spanyolországban, Assisiben és Rómában. A Magyar Rádió Musica Sacra egyházzenei magazinjában is dolgozik.

A Szent Adalbert kitüntetés oklevelét Rakusz Ferenc kántor kapta.

Magyar Kurír