Szent Anna és Szent Kristóf közbenjárását kérték a győri Szentlélek-templomban

Hazai – 2015. július 28., kedd | 19:00

Áldásban részesültek július 26-án a győri Szentlélek-templomban a kisgyermekek, akikért a nagymamák védőszentjének, Szent Annának közbenjárását kérték. Egyúttal Szent Kristóf, az utasok védőszentje ünnepének másnapján megáldották a járműveket is – tájékoztatta szerkesztőségünket Telekesi Éva.

Az idei ünnepre meghívták az emberi élet és az ember által teremtett javak megmentésén fáradozó mentőket, rendőröket és tűzoltókat. Az áldásnak idén hangsúlyt adott a Szentatya most megjelent Laudato si’ enciklikája.

Benkovich Ferenc atya az áldás alkalmával kitért arra, hogy a járművek, amelyeken a hívek a szélrózsa minden irányából érkeznek a templomba, nemes szolgálatot töltenek be.

Ahogy különösen nemes szolgálatot végeznek önzetlen munkájukkal a mentősök, tűzoltók és rendőrök. Gyakran a Szentlélek-templom előtt elhaladva használják a megkülönböztető jelzésüket, ezért kérte a plébános a híveket, ezt a jelzést hallva fohászkodjanak a bajba jutott testvéreikért és az őket mentőkért. Az áldás szövegének elimádkozása után minden jármű megszólaltatta a szirénáját.

A ministránsok, akik közül sokan érkeznek az Úr házába szolgálatra kerékpáron, Szent II. János Pál pápa szobránál részesültek áldásban.

Az ünnep alkalmából koncertet adott Karsten Gyldendorf (Naestved, Dánia) orgonaművész.

A győri Szentlélek-templom és egyházközség Győr legfiatalabb katolikus közössége. 1987-ben szentelték fel a templomot, mely két év megfeszített munkájával, külföldi és itthoni adományozók támogatásával, rengeteg önkéntes segítségével épült fel. Dinamikus egyházközségi élet indult el a város szélén, Győr egyik jelentős lakótelepe mellett.

Az egyházközség 1990-ben létrehozta az Apor Vilmos Iskola Alapítványt. 1993-tól az iskola fogadja a lakótelep és a város vonzáskörzetének diákjait. Mára a Győri Egyházmegye fenntartásában 1200 fiatalt foglalkoztató intézményben óvoda, általános iskola, hat- és négyévfolyamos gimnázium, és a vidéki tanulókat, illetve főiskolás lányokat fogadó kollégium működik.

1995-ben egyházközség újabb alapítványt létesített Szentlélek Templom és Otthonfenntartó Alapítvány elnevezéssel az altemplom bővítésére és az időseket, betegeket ellátó Szent Anna Otthon építésére.

Az Apor Alapítvány gondozásában felépült a győrújbaráti Apor lelkigyakorlatos és üdülőház, ahová lelkigyakorlatozókat, turistákat, zarándokokat, szállást igénylő csoportokat várnak.

Fotó: Szentlélek-templom, Győr

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria