Szent Benedek ünnepe Bakonybélben

Megszentelt élet – 2015. március 27., péntek | 9:00

Szent Benedek égi születésnapján, március 21-én Márfi Gyula veszprémi érsek volt a vendége a bakonyi szerzetesközösségnek. Márfi Gyula köszöntőjében örömmel emlékezett bencés diákéveire, amit a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban töltött – tájékoztat a Veszprémi Főegyházmegye.


Az ünnepi szentmise bevezetőjében Halmos Ábel perjel köszöntötte az érseket. Kiemelte, hogy a megszentelt élet évében a Szentatya szándéka szerint a szerzetesközösségek az egyház pásztoraival, püspökeivel együtt ünnepeljenek. A szentmisén a bencés szerzetesek mellett koncelebrált Takáts István, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola lelki igazgatója és Horváth Tamás csóti plébános.

Homíliájában Márfi Gyula érsek a rendalapító Benedekre emlékezett, arra az emberre, aki a kényelmes élet helyett szembefordult az általánossá vált, akkor modernnek tartott erkölcstelenséggel, és elhagyta Rómát. Mindezt nem különcségből tette, hanem úgy érezte, jobbnak kell lennie, mint a körülötte élőknek.

Szent Benedek bölcs és kiegyensúlyozott ember volt, aki szerette a magányt, a befelé fordulást, de azért egy közösséget is létrehozott, tanított és jótékonykodott is. Egységbe hozta a munkát és az imádságot, az aszkézist és a rekreációt, a böjtöt és a virrasztást, az olvasást és az alvást – mondta a főpásztor.

Végezetül Márfi Gyula azt kívánta, hogy a mi szívünket is töltse be az a béke, amely Szent Benedek lelkében élt.

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír