Szent Család-festménnyel gyarapodott a sárospataki katolikus egyházi gyűjtemény

Kultúra – 2016. május 2., hétfő | 18:05

A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény történetében április 27-én első alkalommal nyílt lehetőség arra, hogy egy megvásárolt műtárgyat ünnepélyes keretek között mutassanak be a nagyközönségnek.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A sárospataki gyűjtemény állománya egy jelentős kortárs festészeti hagyatéktól eltekintve döntő többségében barokk kori egyházművészeti és liturgikus tárgyakból áll. A 2015-ben megvásárolt, Joseph Anton Rhomberg által festett Szent Család című kép 1826-ban készült. A bemutató előadást Dragon Zoltán művészettörténész tartotta.

A festmény ismertetését bevezetve főleg a kort és annak a művészcsoportosulásnak a kialakulását taglalta, amelyben Rhomberg alkotott. Az úgynevezett „nazarénus festők” a 19. században, főleg Bécsben és München tanult művészek egy csoportját jelentik. Magukat Szent Lukács Testvériségnek hívták, alapítóik Johann Friedrich Overbeck és Franz Pforr voltak. Vallási indíttatású művészeti megközelítésük a felvilágosodás korának ateizmusára és szekularizmusára adott válaszok egyike volt, és a 19. század elejének katolikus megújulásába illeszkedett. Az alkotók műveik témáját és a művészi megformálás eszköztárát tekintve a reneszánsz korhoz tértek vissza.

Rhomberg Szent Család című képe egy békés családi életképet ábrázol: Szent József az ácsműhelyben dolgozik, Mária fonalat fon, és a kép előterében a két felnőtt között a kis Jézus unokatestvérével, a gyermek Keresztelő Jánossal fadarabkákkal játszva keresztet készít.

A képet erősen szennyezett állapotban vásárolta meg a gyűjtemény. A helyreállítás és újrafeszítés munkáját Varga Ferenc festő restaurátor végezte el. A bemutatón a munkálatokat vetített képes előadás keretében ismertették.

Az ünnepi alkalom módot adott arra is, hogy a gyűjtemény kifejezhesse köszönetét a sárospataki ÉPSZER Zrt.-nek a nagylelkű támogatásért, amellyel lehetővé tették a kép megvásárlását.


Forrás és fotó: Feczkó Ágnes/Szent Erzsébet Ház

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria