Szent Damján-tábor – A szeretet és az elfogadás szigete

2018. augusztus 8., szerda | 17:19

Több mint száz fogyatékkal élő gyermek táborozik augusztus 5. és 10. között a Debrecen melletti Dorcas Kempingben. A görögkatolikus papnövendékek idén huszonegyedik alkalommal szervezték meg a Szent Damján orvos vértanúról elnevezett tábort.

Debrecentől mintegy hat kilométerre, a különféle rendezvényektől hangos Vekeri-tó szomszédságában létezik egy hely, amely elsőre csendesnek tűnik, ám ez csupán csak a látszat. Közelebb érve olyan világba csöppenünk, ahol felhőtlen öröm vár, és ahol mindenki egyformán szép és értékes.

Ez a hely a Szent Damján-tábor, ahova már huszonegy éve járnak a fogyatékkal élő gyermekek, hogy egy hétre elmenekülhessenek a szeretet és az elfogadás szigetére.

A tábort 1997-ben szervezték meg először a görögkatolikus kispapok azzal a céllal, hogy lehetőségeikhez képest segítsenek a fogyatékkal élőkön és családjaikon. A Görögkatolikus Papnevelő Intézet szervezésében létrejövő tábor – névadójához, az orvos Szent Damjánhoz hűen – az ingyenes és önkéntes segítségnyújtás helyszíne. Az alapelv, hogy egy hétre levegyék a családok válláról a gondozás terhét, és így felejthetetlen élményt adjanak a fogyatékkal élőknek.

Ilyen jellegű tábor csak három van az országban, ezek közül a Szent Damjánról elnevezett a legrégebbi. Tamás Ferenc görögkatolikus papnövendék, a tábor egyik főszervezője úgy véli, itt átjárja az embert a szeretet és a segítségnyújtás „damjános” érzése.

„Itt kialakul egy olyan atmoszféra, amely igazából leírhatatlan számunkra, mert csoda zajlik. Amikor itt vagyunk, akkor mindenki leveszi az álarcait, amit a mindennapokban felvesz magára, és itt mindenki azért mondja azt, amit, mert úgy is érzi” – nyilatkozta a főszervező.

A tábor bármilyen, enyhe vagy középsúlyos testi vagy értelmi fogyatékkal élő számára nyitott. Vannak közöttük autisták, Down- és Williams-szindrómások, de olyan is akad, aki egyszerre mozgáskorlátozott, vak és értelmi fogyatékos.

Idén 105 gondozott táborozik Debrecen mellett, akik közül nyolcvanan visszatérő résztvevők – őket mintegy száznegyven önkéntes és szakember segíti.

Koncertek, játékok, kézműves-foglalkozások és fürdőzés is várja a táborozókat; láthatnak tűzzsonglőrködést, és motoros találkozóra is ellátogatnak majd. A tábor egyik napján a sporté a főszerep: labda-, hulahoppkarikás és vizes játékokkal.

Az augusztus 10-ig tartó Szent Damján-táborban még sok közös élmény vár a táborozókra, akik saját készítésű tárgyakkal, rajzokkal térhetnek haza.

Forrás és fotó: Dehir.hu/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat