Szent Damján-tábor – A szeretet és az elfogadás szigete

2018. augusztus 8. szerda 17:19

Több mint száz fogyatékkal élő gyermek táborozik augusztus 5. és 10. között a Debrecen melletti Dorcas Kempingben. A görögkatolikus papnövendékek idén huszonegyedik alkalommal szervezték meg a Szent Damján orvos vértanúról elnevezett tábort.

Debrecentől mintegy hat kilométerre, a különféle rendezvényektől hangos Vekeri-tó szomszédságában létezik egy hely, amely elsőre csendesnek tűnik, ám ez csupán csak a látszat. Közelebb érve olyan világba csöppenünk, ahol felhőtlen öröm vár, és ahol mindenki egyformán szép és értékes.

Ez a hely a Szent Damján-tábor, ahova már huszonegy éve járnak a fogyatékkal élő gyermekek, hogy egy hétre elmenekülhessenek a szeretet és az elfogadás szigetére.

A tábort 1997-ben szervezték meg először a görögkatolikus kispapok azzal a céllal, hogy lehetőségeikhez képest segítsenek a fogyatékkal élőkön és családjaikon. A Görögkatolikus Papnevelő Intézet szervezésében létrejövő tábor – névadójához, az orvos Szent Damjánhoz hűen – az ingyenes és önkéntes segítségnyújtás helyszíne. Az alapelv, hogy egy hétre levegyék a családok válláról a gondozás terhét, és így felejthetetlen élményt adjanak a fogyatékkal élőknek.

Ilyen jellegű tábor csak három van az országban, ezek közül a Szent Damjánról elnevezett a legrégebbi. Tamás Ferenc görögkatolikus papnövendék, a tábor egyik főszervezője úgy véli, itt átjárja az embert a szeretet és a segítségnyújtás „damjános” érzése.

„Itt kialakul egy olyan atmoszféra, amely igazából leírhatatlan számunkra, mert csoda zajlik. Amikor itt vagyunk, akkor mindenki leveszi az álarcait, amit a mindennapokban felvesz magára, és itt mindenki azért mondja azt, amit, mert úgy is érzi” – nyilatkozta a főszervező.

A tábor bármilyen, enyhe vagy középsúlyos testi vagy értelmi fogyatékkal élő számára nyitott. Vannak közöttük autisták, Down- és Williams-szindrómások, de olyan is akad, aki egyszerre mozgáskorlátozott, vak és értelmi fogyatékos.

Idén 105 gondozott táborozik Debrecen mellett, akik közül nyolcvanan visszatérő résztvevők – őket mintegy száznegyven önkéntes és szakember segíti.

Koncertek, játékok, kézműves-foglalkozások és fürdőzés is várja a táborozókat; láthatnak tűzzsonglőrködést, és motoros találkozóra is ellátogatnak majd. A tábor egyik napján a sporté a főszerep: labda-, hulahoppkarikás és vizes játékokkal.

Az augusztus 10-ig tartó Szent Damján-táborban még sok közös élmény vár a táborozókra, akik saját készítésű tárgyakkal, rajzokkal térhetnek haza.

Forrás és fotó: Dehir.hu/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-vallasok-kepviseloihez-beke-hidjait-epitsetek
Ferenc pápa üzenete a vallások képviselőihez: A béke hídjait építsétek!

Október 14-én a Szentatya arra figyelmeztetett a Bolognában tartott vallásközi imatalálkozóra küldött üzenetében, hogy a vallásoknak a párbeszédet, a békét, a testvéri együttélést kell szolgálniuk, mert különben önmagukat tagadják meg.

19:15
a-parbeszeddel-csak-nyerhetunk-bemutattak-klaus-von-stosch-az-iszlam-mint-kihivas-cimu-kotetet
A párbeszéddel csak nyerhetünk – Bemutatták Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás” című kötetét

A Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

15:45