Szent Donát ünnepe Székesfehérváron

Hazai – 2015. augusztus 4., kedd | 12:46

A székesfehérvár-öreghegyi Szent Donát-kápolnában augusztus 3-án mutatott be búcsúi szentmisét Spányi Antal megyéspüspök – számol be a Székesfehérvári Egyházmegye honlapja.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent Donát-kápolnát 1733-ban építtették a fehérvári szőlősgazdák a török kori őrtorony helyén. Búcsúját 1994-es újjáépítése és felszentelése óta minden esztendőben püspöki szentmisével ünneplik. A szent tiszteletére egészen a második világháborúig Donát napján a székesfehérvári templomokból körmenet indult a szőlőhegyi kápolnához. A régi szokást őrizve Szent Donát ünnepén ma is a város minden plébániájáról érkeznek hívek, egyházközségi zászlókkal gyalogosan zarándokolnak a búcsúra.

Az újjáéledt hagyománynak megfelelően idén is Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét Ugrits Tamás irodaigazgatóval. A főpásztort a képviselő-testület elnöke, Szarvas József köszöntötte a plébános nevében – aki ekkor éppen a római ministránstalálkozón vett részt –, és üdvözölte a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend megjelent tagjai nevében is.

Spányi Antal szentbeszédében megemlékezett Szent Donát vértanú püspökről és elődeink hozzá kapcsolódó hitéről, akik tudták, hogy a jó termésért fohászkodni kell, és ha mégis szűk esztendők jöttek, akkor sem érezték hiábavalónak imájukat. Nem felejtették el, hogy „az emberé a munka, és Istené az áldás”. A megyéspüspök felelevenítette a kápolna történetét, kiemelve az újjáépíttető plébános, Glósz Ervin kitartó, elszánt, állhatatos munkáját, amelynek eredményként ötven esztendő után ismét Szent Donátot tisztelheti a város.

„Sok száz év imája nem veszett kárba – mondta a püspök, – maradjunk meg mi is elődeink nyomán a hitben, tartsuk meg a reménységet, akkor Isten velünk marad.” Majd hozzátette: „Felelősek vagyunk a világ rendjéért, felelősek vagyunk keresztény hitünkért, és ha elköteleztük magunkat Isten szolgálatára, megízleltük a hit gazdagságát, áldásait, akkor át kell adnunk ezt a hitet, hogy egyszer utódaink is elindulhassanak ezen az úton, önként, örömmel éljenek Istennel közösségben.”

A megyéspüspök a szentmise könyörgéseiben együtt imádkozott a hívekkel a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéhez, kérve közbenjárását a bő és jó termésért, a hit ajándékaiért. Az ünnepi szentmisén részt vettek a város közéleti vezetői is, közreműködtek a Prohászka Ottokár Cserkészcsapat tagjai.

Az ünneplő híveket az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya Egyházközség szerény fogadással, borkóstolással várta a kápolna mellett.

Fotó: Lakata Pál

Videó: Székresfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria