Szent Erzsébet-nap Gyergyószentmiklóson

Külhoni – 2014. november 21., péntek | 16:45

Búcsús szentmisét tartottak november 19-én, Erzsébet napján a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban – adta hírül a Székelyhon.ro.

„Az ünnepben benne van az az öröm is, hogy az otthonnak neve van, és jól választottunk tizennyolc esztendeje. Nem fáról, nem virágról kapta a nevét, és ezt javasolnám más otthonok vezetőinek is: próbáljanak olyan nevet keresni, amelyik a munkájukban kicsit segíti őket” – fogalmazott Magyari Vencel, az otthon igazgatója.

148 lakója van az idősek otthonának, akiket 79 munkatárs látja el. „Első hallásra soknak tűnhet az alkalmazottak száma, de a valóság az, hogy száz embernek is lenne itt munkája. Az ünnep azért jó nekünk, mert sorompó a hétköznapi rohanásban. Rá kell hangolódnunk azokra a távlatokra, melyek elkerülhetetlenek, ha életünk végéhez közeledünk. Mert a határhoz előbb vagy utóbb elérkezünk, és ha az ilyen alkalmakkor lelkünket magasabb frekvenciákra hangoljuk, akkor a hétköznapi életünk nehézségeivel is könnyebben megbirkózunk” – fogalmazott az öregotthon igazgatója.

„A beteg megérzi, szeretettel közeledik-e felé az ápoló; az otthonban lakóknak szükségük van a gondozók nyújtotta biztonságra” – mondta a búcsús szentmise meghívott szónoka, Ráduly István. A lelkipásztor tulajdonképpen visszatért az öregotthonba, itt volt gyakornok 2006-ban,. Rávilágított, nemcsak a gondozókat éri számos megpróbáltatás, az otthonban lakóknak is nehéz elviselni a kiszolgáltatottságot.

„Itt ismertem meg a papság igazi arculatát. Itt tettem fel a kérdést, milyen élet vár rám majd öregségemre. Elfekvő? Öregotthon? Azt is meg lehet élettel tölteni!” – osztotta meg személyes felismerését a lelkipásztor, aki szerint a munkához legjobb eszköz a szeretet, ebben pedig példakép az intézmény névadója, Szent Erzsébet.

A búcsús szentmisét követően az öregotthon lelkipásztora, Mihály Zoltán mondott köszönetet a segítőknek, hangsúlyozva, hogy az otthon kis kápolnája mindenki temploma.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír