Szent István ünnepe Kalocsán

2018. augusztus 20. hétfő, 22:13

Szent István király, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye védőszentjének ünnepén, augusztus 20-án ünnepi szentmisét mutattak be Kalocsán, a Nagyboldogasszony főszékesegyházban.

Az ünnepi szentmisét Tóth Tamás pápai káplán, a Pápai Magyar Intézet korábbi rektora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára mutatta be.

Az ünnepi esemény kezdetén Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte: nagy öröm számára, hogy Tóth Tamás mint a kalocsai egyházmegye papja visszatért az örök városból, és immár közelebb munkálkodik a főegyházmegyéhez, illetve az anyaegyházmegyében is módjában áll lelkipásztori szolgálatot teljesíteni.

Az érsek megáldotta a magyarok kenyerét.

A magyarok kenyere jótékonysági program által magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak a határokon innen és túl. A Kárpát-medence magyarlakta területeiről búzát gyűjtenek az adományozóktól, s a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. A búza gyűjtéséhez igazodva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi egységei megyei búzagyűjtő napokat és kenyérünnepeket rendeznek.

Idén augusztus 4-én tartották az összeöntés ünnepét, amelyre a Magyarországról és a határon túli területekről felajánlott búza egy jelképes mennyiségét várták. Augusztus 20-án, az idén Pécsett rendezett központi kenyérünnep keretében Böjte Csaba ferences szerzetes és Korinek László professzor, a mozgalom elindítója jelenlétében megáldották a megőrölt búzából készült magyarok kenyerét.

A kenyér megáldása után a főpásztor felkérésére Tóth Tamás atyát bemutatta a koncelebrált ünnepi szentmisét.

A liturgia után városi ünnepség, majd koszorúzás következett.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00