Szent Jakab apostol ünnepe Santiago de Compostelában

Kitekintő – 2015. július 26., vasárnap | 17:28

Nagy erkölcsi erőre és bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy legyőzzük a szkepticizmust és a felelősség és a szolidaritás hiányát – buzdított Julian Barrio érsek Szent Jakab ünnepén, július 25-én a Santiago de Compostela-i székesegyházban bemutatott szentmisén. A Vatikáni Rádió tudósítását közöljük.

Jakab apostol ünnepén több mint hatvan püspök, pap és szerzetes koncelebrált a a compostelai székesegyházban. Az érsek homíliájának középpontjában a keresztények üldözése, a bevándorlók drámája és a családok elszegényedése állt.

Csak az adhat reményt és békét a társadalomnak, aki Isten felé haladó zarándoknak érzi magát, mert nem értjük meg az ember küldetésének méltóságát, amely Krisztusban testesült meg, ha önmagunkkal eltelve élünk –mutatott rá a főpásztor.

Julian Barrio elítélte a hallgatást és a közönyt a világ különböző részein zajló keresztényüldözés kapcsán. Úgy fogalmazott, a hitből merítve kell világossággal megtöltenünk a valóságot, meg kell szilárdítanunk erkölcsünket, meg kell akadályoznunk, hogy elnémuljon a világ ellentmondásai láttán. A leggyengébbek iránti aggodalom indít bennünket arra, hogy küzdjünk az igazságtalanság és a szegénység okai ellen, anélkül, hogy elfeledkeznénk a bevándorlókról, a szegények legszegényebbjeiről.

A szónok hangsúlyozta, hogy az egyház nem közönyös a gazdasági nehézségben élő családok szenvedése iránt, ahogy a munkanélküli és erőforrások nélküli fiatalok iránt sem, akik emiatt nem tudnak családot alapítani. Ugyanakkor nem feledkezik meg az egyház a gyermekekről sem, akik nem rendelkeznek megfelelő családi és társadalmi környezettel növekedésükhöz; az elhagyatott és elfeledett idősekről sem; az elszegényedett, kihasznált és a családi erőszak áldozatává vált nőkről sem, vagy a mezőgazdaságból, illetve a halászatból élő emberekről, akiket egyre jobban súlyt a gazdasági válság.

E drámák láttán a társadalomnak meg kell újulnia olyan emberek által, akik az igazság, a becsületesség értékeit képviselik, akik másokat szolgálnak. Ez az egyetlen megoldás arra, hogy ne essünk áldozatul a kapzsiságnak, a hatalomvágynak és a közönynek – hívta fel a figyelmet Julian Barrio.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria