Szent László-freskótöredékre bukkantak a marosvásárhelyi vártemplom felújításakor

2019. február 6. szerda, 18:50

Szent Lászlót ábrázoló részlet került elő a marosvásárhelyi református templom felújítása során. Több erdélyi freskó mutatja be a híres Szent László-legenda leánymentő jelenetét, ez a falkép azonban egyedülálló.

Székelyföld jelentős gótikus épületegyüttesében, a marosvásárhelyi vártemplomban zajló munkálatok során a korábbi, 1970-es szakszerűtlen felújítás nyomait is igyekeznek eltüntetni. Eltávolítják a cementvakolatot, betonozásokat, restaurálják a szentély ablakait, régészeti feltárásokat és falkutatásokat végeznek.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója a Facebookon közzétett fotókkal engedett betekintést a munkálatokba, és számolt be a különleges falfestményrészletről, melyet az orgonakarzat északi oldalának felújításakor tártak fel, Kiss Lóránd restaurátor vezetésével.

A feltárt freskótöredék Szent Lászlót ábrázolja: azt a legendát idézve, melyben a későbbi lovagkirály megmenti a kunok – egyes kutatók szerint besenyők – fogságába esett magyar leányt.

A lelet a középkori Erdély első olyan, Szent Lászlót ábrázoló falképe, mely egy jelentős település templomában kerül elő, a székelység legfontosabb városában. „A keleti hagyományokat tükröző Szent László-ábrázolás utolsó jelenete került elő, és reméljük, hogy a középkori magyar művészet eme jelentős emlékének több részlete is feltárul az elkövetkező hetekben” – közölte Soós Zoltán.

A magyar állam támogatásával megvalósuló restaurálás előtt régészeti kutatásokat végeztek a templom szentélyében, ahonnan több 1700-as évekbeli sír és néhány középkori kriptamaradvány került elő.

A marosvásárhelyi vártemplom felújítása 2019 végére fejeződik be.

A templomot a 14. században a ferencesek építették. A szentélyt 1400 őszén szentelték fel, de a teljes templomot csak 1490-ben. A 16. században Marosvásárhely a reformáció oldalára állt, így a templom 1557–1559 körül a reformátusok tulajdonába került.

Forrás: Főtér.ro

Fotó: Soós Zoltán/Facebook

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő