Szent László-freskótöredékre bukkantak a marosvásárhelyi vártemplom felújításakor

2019. február 6. szerda, 18:50

Szent Lászlót ábrázoló részlet került elő a marosvásárhelyi református templom felújítása során. Több erdélyi freskó mutatja be a híres Szent László-legenda leánymentő jelenetét, ez a falkép azonban egyedülálló.

Székelyföld jelentős gótikus épületegyüttesében, a marosvásárhelyi vártemplomban zajló munkálatok során a korábbi, 1970-es szakszerűtlen felújítás nyomait is igyekeznek eltüntetni. Eltávolítják a cementvakolatot, betonozásokat, restaurálják a szentély ablakait, régészeti feltárásokat és falkutatásokat végeznek.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója a Facebookon közzétett fotókkal engedett betekintést a munkálatokba, és számolt be a különleges falfestményrészletről, melyet az orgonakarzat északi oldalának felújításakor tártak fel, Kiss Lóránd restaurátor vezetésével.

A feltárt freskótöredék Szent Lászlót ábrázolja: azt a legendát idézve, melyben a későbbi lovagkirály megmenti a kunok – egyes kutatók szerint besenyők – fogságába esett magyar leányt.

A lelet a középkori Erdély első olyan, Szent Lászlót ábrázoló falképe, mely egy jelentős település templomában kerül elő, a székelység legfontosabb városában. „A keleti hagyományokat tükröző Szent László-ábrázolás utolsó jelenete került elő, és reméljük, hogy a középkori magyar művészet eme jelentős emlékének több részlete is feltárul az elkövetkező hetekben” – közölte Soós Zoltán.

A magyar állam támogatásával megvalósuló restaurálás előtt régészeti kutatásokat végeztek a templom szentélyében, ahonnan több 1700-as évekbeli sír és néhány középkori kriptamaradvány került elő.

A marosvásárhelyi vártemplom felújítása 2019 végére fejeződik be.

A templomot a 14. században a ferencesek építették. A szentélyt 1400 őszén szentelték fel, de a teljes templomot csak 1490-ben. A 16. században Marosvásárhely a reformáció oldalára állt, így a templom 1557–1559 körül a reformátusok tulajdonába került.

Forrás: Főtér.ro

Fotó: Soós Zoltán/Facebook

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00