Szent László-ünnepet tartottak Győrben

Hazai – 2015. június 28., vasárnap | 20:21

Előesti ősbemutatóval, egész napos imádsággal, koszorúzással, ünnepi szentmisével és az immár hagyományosnak mondható körmenettel emlékeztek meg Győrben Szent László király ünnepéről a hétvégén – számol be a Győri Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnep előestéjén, június 26-án került sor püspöki szentmise keretében a Szent László-herma ünnepélyes kihelyezésére, amely után először hangzott fel Burkali Theodor Szent László-himnusz című művének kórusra és kamarazenekarra átdolgozott változata a győri bazilika Palestrina-kórusának előadásában.

Június 27-én, az egész napos tiszteletre kihelyezett herma jelenlétében folyamatos imaórák zajlottak a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. 17.30-tól ünnepélyes koszorúzásra került sor a három éve felállított Szent László-szobor előtt, ahol többek között Pápai Lajos megyéspüspök, Borkai Zsolt polgármester, Somogyi Tivadar és Fekete Dávid alpolgármesterek, valamint Széles Sándor kormánymegbízott adózott a lovagkirály emlékének.

A 18 órakor kezdődő püspöki szentmisére zsúfolásig megtelt az egyházmegye főtemploma. Bodorkós Imre jánosházi plébános szentbeszédének elején felidézte, mit köszönhet Győr városa szent patrónusának, majd három meghatározó jellemvonása alapján vizsgálta a lovagkirály alakját. Kifejtette, Szent László Istenért élő ember volt, aki bátor kiállásával minket, kései utódokat is hitünk megvallására biztat.

Szent László ezen túl hazájáért élő ember is volt – fejtegette tovább a szónok –, aki szónoklás és kesergés helyett az alkotó hazaszeretet eszménye szerint munkálkodott. Szent László király alakjának harmadik fontos vonását kiemelve a plébános a legendákhoz fordult, amelyek egytől egyig kiemelik hősük szegények iránti segítőkészségét. Amikor annyi társadalmi probléma, háború és szenvedés tapasztalható korunkban, érdemes megfogadni szent királyunk máig ható példáját az irgalmas szeretetről. A szónok prédikációjának befejezéseként erre biztatott minden jelenlévőt.

Az áldozás szertartása után a papság, az asszisztencia és a hívek körmenetben vitték körbe Szent László hermáját Győr belvárosának utcáin, majd az ünnep lezárásaként a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyt adott a székesegyházban.

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria