Szent Margit Program: mecénási segítség nehéz sorsú tanulóknak

Külhoni – 2015. július 31., péntek | 18:02

A Kárpátaljai Magyar Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet az Ukrajnában kialakult krízis miatt nehéz anyagi körülményekkel küszködő, tehetséges diákok számára meghirdeti a Szent Margit Programot – tájékoztat a Hajdúdorogi Metropólia.

A program célja:

A Szent Margit Program célja, hogy összekösse a Kárpát-medence, illetve a világ magyarságának jó szándékú támogatóit a Kárpátalján rászoruló támogatott általános iskolás gyermekekkel. A program további célja előmozdítani a támogatott gyermek tanulmányi eredményeit, hitbéli életét, valamint a magyar közösségi életben való aktív szerepvállalását.

A támogatás módja:

A programban mecénásként bárki részt vehet, aki vállalja annak kötelezettségét, hogy egy tanéven keresztül (10 hónap) havi fix 10 euróval támogat egy gyermeket a tanulmányaiban. A GISZ Kárpátalja-szerte egy jelentős adatbázist állít fel a rászoruló gyermekek legfontosabb adatairól. Ehhez az adatbázishoz kizárólag a mecénás férhet hozzá. Az adatbázisban szereplő adatok alapján a támogató dönti el, kit szeretne támogatni. A támogatónak lehetősége van készpénzben vagy banki átutalás formájában eljuttatni az összeget legkésőbb minden hónap tizedikéig a GISZ központi irodája irányába.

A GISZ ezt az összeget eljuttatja a kiválasztott gyermekhez.

A gyermek egy átvételi elismervény aláírásával tanúsítja, hogy megkapta az összeget.

Az összeg átvételével párhuzamosan a gyermek egy kézzel írott levelet ad át a GISZ aktivistájának, melyben beszámol arról, mire költötte az előző havi összeget, illetve ír magáról néhány sort.

Ezt a levelet a GISZ iroda továbbítja a mecénás irányába.

A program befejezése után a támogató dönt, hogy tovább szeretné-e támogatni a kiválasztott gyermeket.

Támogatónak a karpatalja.gisz@gmail.com, illetve a +380 95 3215883 telefonszámon lehet jelentkezni.

Jogosultak köre:

Kárpátalján élő, magyar nemzetiségű, görögkatolikus egyházközséghez tartozó általános iskolás tanulók.

A benyújtás formája:

Papír alapon kitöltött űrlap, melyet az egyházközség parókiájára kell eljuttatni. Az űrlap a görögkatolikus parókustól igényelhető, illetve letölthető a GISZ Facebook-oldaláról.

A pályázati csomagnak tartalmaznia kell:

a kitöltött pályázati űrlapot;

egy 3×4-es igazolványképet;

a tanuló bizonyítványának fénymásolatát;

mivel a gyermek kiskorú, ezért az adatlap csak a szülő vagy gondviselő engedélyével és aláírásával érvényes.

Az elbírálás szempontjai:

A pályázat során öt szempontot vesznek figyelembe (tanulmányi eredmények, szociális helyzet, családszerkezet, hitbéli és közösségi élet), amely alapján egy abszolút pontszám alakul ki. Ennek ismeretében a támogató dönt arról, hogy kit szeretne segíteni.

Gyakorlati tudnivalók:

A támogató és a támogatott a program alatt csak keresztnevet használ. Közös megegyezés révén, ha mindkét fél úgy óhajtja, felfedhetik egymás előtt a kilétüket.

Amennyiben igény van rá, a támogató kérhet segítséget a tanulóval való kapcsolatfelvételhez.

A program befejeztével a mecénás egy díszoklevelet kap a GISZ-től.

A támogatónak a program kezdetén egy kötelezettségvállaló nyilatkozatot kell aláírnia, melyben vállalja annak felelősségét, hogy 10 hónapon keresztül biztosítja a támogatás összegét.

Amennyiben a támogatott nem hajlandó eleget tenni a programban vállalt feltételnek, a támogató visszaléphet a támogatástól.

Az adatlap letölthető a Hajdúdorogi Metropólia honlapjáról.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria