Szent Márton életéről szóló regényt ad ki a Martinus

Kultúra – 2014. november 27., csütörtök | 16:17

Bátorság és irgalom címmel jelent meg a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület kiadásában Wilhelm Hünermann Szent Márton életét bemutató regénye. A krisztusi élet nem megvalósíthatatlanul nehéz feladat, hanem az egyetlen értelmes életcél – ajánlja a művet Veres András az előszóban.

Szent Márton születésének 1700. évfordulója előtt tisztelegve jelent meg Bátorság és irgalom – Szent Márton életregénye címmel a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület kiadásában a szent életét regényes formában bemutató mű.

„Szeretnénk ezzel a könyvvel is segíteni Szent Márton egyházmegyéje, és különösen szülővárosa, Savaria mai lakóinak abban, hogy a szent életét jobban megismerjék. Sőt, ne csak megismerjék, hanem tetteinek követésére törekedjenek” – írja Veres András püspök az előszóban. „Szent Márton rendíthetetlen, szűnni nem akaró, szenvedélyes istenkeresésének megismerése, ahogyan az ifjú katona eljutott a teljes önátadásra, segíthet mindnyájunkat a magunk istenkeresésében, és a keresztény életben való mélyebb elköteleződésre” – fogalmaz Veres András.

A regényes életrajz szerzője Wilhelm Hünermann (1900–1975) német katolikus pap gazdag munkásságot felmutató író. Ötven elbeszélésből, az egyháztörténelem nagy alakjait és eseményeit bemutató történelmi regényből álló életműve egyrészt az ifjúságot szólítja meg, és ad élményszerű betekintést szentjeink életébe, másrészt a felnőtteknek nyújt igényes, ugyanakkor szórakoztató olvasmányt.

Wilhelm Hünermann könyvei nem ismeretlenek a magyar olvasók előtt sem. A nyolcvanas években több könyvét is lefordították magyarra. A Szent Márton életét feldolgozó, 1962-ben írt regény célzottan fiataloknak szól. Gazdagon él a kalandregény képzeletet megragadó eszközeivel, és a krisztusi élet mély igazságait könnyen érthető, olvasmányos formában tárja az olvasó elé. Hünermann élményszerűen mesél el történelmi tényeket, látványt teremtő leírásaiban megelevenedik előttünk Szent Márton kora.

Fotó: Martinus

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria