Szent Maximilian Maria Kolbe Auschwitz környékének védőszentje

2018. augusztus 9. csütörtök, 16:44

A Szentszék Auschwitz környékének védőszentjévé nyilvánította Maximilian Kolbét. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa, Robert Sarah bíboros dekrétumát augusztus 14-én, a minorita szerzetes vértanúhalálának 77. évfordulóján tartandó ünnepi megemlékezésen olvassák fel Auschwitzban.

A krakkói metropolita, Marek Jędraszewski érsek 10.30-kor szentmisét mutat be az egykori koncentrációs tábor 11. blokkja melletti téren.

Ezt megelőzően, 8 órakor az Auschwitztól öt kilométerre fekvő Harmęże Szent Maximilian Központjában „transitust” tartanak, melynek keretében emlékeznek meg Maximilian Kolbe atya haláláról, égbe költözéséről. A szertartást Mariusz Kozioł, a krakkói minorita tartomány vikáriusa vezeti. Ezt követően a ferences zarándoklat Szent Maximilian ereklyéivel átvonul az auschwitzi szentmisére.

Maximilian Maria Kolbe minorita ferences szerzetes volt. A Varsó melletti Niepokalanówban megalapította a huszadik század legnagyobb férfiszerzetes-közösségét és Lengyelország legnagyobb vallásos lap- és könyvkiadóját. A Szeplőtelen Szűz Lovagjai néven új máriás mozgalmat indított. A második világháború idején, 1941. augusztus 14-én halt meg Auschwitzban vértanúként.

Az Egyház 1971-ben boldoggá, majd 1982-ben szentté avatta; a lengyel állam 1972-ben posztumusz Virtuti Militari Érdemrend Arany Kereszt díjjal tüntette ki.

A Lengyel Köztársaság Szenátusa 2011-et – a vértanú szerzetes halálának hetvenedik évfordulóját – Szent Maximilian Kolbe évévé nyilvánította. Indoklásukban a szenátorok hangsúlyozták, hogy a szent minorita kiemelkedő helyet foglal el a 20. századi nagy lengyel személyiségek panteonjában: a nácizmus áldozatainak szimbóluma, a minden ember életében megjelenő nehéz döntésekben példaadó, az emberi méltóság védelmezője, az erények példaképe, erkölcsi tekintély, bátor hős, nevelő, közszereplő, világpolgár. II. János Pál nyomán „a nehéz idők patrónusának” nevezték.

Fordította: Koncz Éva

Forrás és fotó: ekai.pl

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-semmi-sem-olthatja-ki-isten-irantad-erzett-szenvedelyes-szeretetet
Ferenc pápa: Semmi sem olthatja ki Isten irántad érzett szenvedélyes szeretetét!

Február 20-án a Szentatya arról elmélkedett az általános kihallgatás keretében, hogy miért mondjuk a Miatyánkban Istenről azt, hogy „mennyekben vagy”, és hogy Isten apai-anyai szeretete messze felülmúlja a földi szülők szeretetét. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.

19:15
erdo-peter-az-eucharisztia-olyan-tema-ami-osszekot-es-nem-elvalaszt
Erdő Péter: Az Eucharisztia olyan téma, ami összeköt, és nem elválaszt

Erdő Péter bíboros, prímás február 19-én az M1 közszolgálati csatorna Ma este című műsorának vendége volt, ahol a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről is beszélt.

14:40
Útravaló – 2019. február 20.

Útravaló – 2019. február 20.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 20.

Mai evangélium – 2019. február 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,22–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle