Szent Szabina ünnepe a budapesti bencéseknél

2009. augusztus 31. hétfő 13:57

Augusztus 29-én, szombaton ünnepelték a bencések Budapesten Szent Benedek Tanulmányi Házuk fennállásának 25. és a ház mellett működő Szent Szabina-kápolna építésének 75. évfordulóját. Az ünnepen kezdte meg szolgálatát a Tanulmányi Ház új elöljárója, Fehérváry Jákó.

A Szent Szabina vértanú ünnepén a budapesti bencés kolostor kerengőjében tartott szentmisén Várszegi Asztrik főapát vezetésével, Horváth Lóránt Ödön premontrei emeritus apát és Fazakas Márton kormányzóperjel jelenlétében a kápolna hívei és a Tanulmányi Ház egykori és jelenlegi bencés és premontrei növendékei adtak hálát Istennek az elmúlt huszonöt évért.

Az ünneplő közösséget levélben köszöntötte a rendházat építtető Szennay András emeritus pannonhalmi főapát. 1984-ben jelentős politikai, anyagi és infrastrukturális nehézségek ellenére épült meg a bencések budapesti otthona a XI. kerületben. A ház a szerzetesközösség Budapesten tanuló egyetemista fiataljai számára készült, első elöljárója Sólymos Szilveszter volt. Jelenleg a ház két örökfogadalmasa mellett négy bencés és három premontrei növendék él a közösségben. Stúdiumaik mellett ellátják a Szent Szabina-kápolna lelkipásztori szolgálatát, hittant tanítanak, kisközösségeket vezetnek, valamint gondoskodnak a ház vendégeinek fogadásáról.

Hazánk egyetlen, Szent Szabina vértanú patrocíniuma alatt álló temploma 1934-ben épült a Péterhegyen a helyi németajkú lakosság XVIII. századi kőkeresztje mellett. Körmendy Béla szatmári egyházmegyés pap liturgikus központot alakított itt ki, a kéttornyú kis templomban állították fel Magyarországon az első körüljárható, nép felé forduló oltárt. A liturgia másik apostola, Szunyogh Xavér Ferenc bencés 1948 és 1961 között élt a kápolna melletti kis házban. Õ fogalmazta meg elsőként a bencés tanulmányi ház építésének gondolatát. Végül a kápolna liturgikus berendezése Sólymos Szilveszter és Kiss Domonkos házfőnöksége alatt újult meg és nyerte el mai kialakítását. (A kápolna honlapja: www.szentszabina .hu.)

Várszegi Asztrik ünnepi homíliájában Silja Walter bencés nővér versét idézte és ajánlotta a leköszönő Nyíredy Maurus házfőnöknek és utódjának, Fehérváry Jákónak, valamint a budapesti szerzetesek és hívek közösségének: „Valakinek itthon kell lennie, Uram, amikor visszatérsz. / Valakinek várnai kell Téged a város határfolyójánál, / Valakinek várnia kell éjjel és nappal.”

Dejcsics Konrád/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ahova-az-eg-mostanaban-tobbszor-is-lehajolt-megaldottak-mosonmagyarovari-hospice-hazat
Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice-házat

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

2018. november 12. hétfő
-jezus-hogy-ne-fazzon-varga-laszlo-pannonhalman
„Jézus hogy ne fázzon” – Szent Márton ünnepe diákokkal és Varga László püspökkel Pannonhalmán

Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én, vasárnap a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját.

2018. november 12. hétfő