Szent Szabina ünnepe a budapesti bencéseknél

2009. augusztus 31., hétfő | 13:57

Augusztus 29-én, szombaton ünnepelték a bencések Budapesten Szent Benedek Tanulmányi Házuk fennállásának 25. és a ház mellett működő Szent Szabina-kápolna építésének 75. évfordulóját. Az ünnepen kezdte meg szolgálatát a Tanulmányi Ház új elöljárója, Fehérváry Jákó.

A Szent Szabina vértanú ünnepén a budapesti bencés kolostor kerengőjében tartott szentmisén Várszegi Asztrik főapát vezetésével, Horváth Lóránt Ödön premontrei emeritus apát és Fazakas Márton kormányzóperjel jelenlétében a kápolna hívei és a Tanulmányi Ház egykori és jelenlegi bencés és premontrei növendékei adtak hálát Istennek az elmúlt huszonöt évért.

Az ünneplő közösséget levélben köszöntötte a rendházat építtető Szennay András emeritus pannonhalmi főapát. 1984-ben jelentős politikai, anyagi és infrastrukturális nehézségek ellenére épült meg a bencések budapesti otthona a XI. kerületben. A ház a szerzetesközösség Budapesten tanuló egyetemista fiataljai számára készült, első elöljárója Sólymos Szilveszter volt. Jelenleg a ház két örökfogadalmasa mellett négy bencés és három premontrei növendék él a közösségben. Stúdiumaik mellett ellátják a Szent Szabina-kápolna lelkipásztori szolgálatát, hittant tanítanak, kisközösségeket vezetnek, valamint gondoskodnak a ház vendégeinek fogadásáról.

Hazánk egyetlen, Szent Szabina vértanú patrocíniuma alatt álló temploma 1934-ben épült a Péterhegyen a helyi németajkú lakosság XVIII. századi kőkeresztje mellett. Körmendy Béla szatmári egyházmegyés pap liturgikus központot alakított itt ki, a kéttornyú kis templomban állították fel Magyarországon az első körüljárható, nép felé forduló oltárt. A liturgia másik apostola, Szunyogh Xavér Ferenc bencés 1948 és 1961 között élt a kápolna melletti kis házban. Õ fogalmazta meg elsőként a bencés tanulmányi ház építésének gondolatát. Végül a kápolna liturgikus berendezése Sólymos Szilveszter és Kiss Domonkos házfőnöksége alatt újult meg és nyerte el mai kialakítását. (A kápolna honlapja: www.szentszabina .hu.)

Várszegi Asztrik ünnepi homíliájában Silja Walter bencés nővér versét idézte és ajánlotta a leköszönő Nyíredy Maurus házfőnöknek és utódjának, Fehérváry Jákónak, valamint a budapesti szerzetesek és hívek közösségének: „Valakinek itthon kell lennie, Uram, amikor visszatérsz. / Valakinek várnai kell Téged a város határfolyójánál, / Valakinek várnia kell éjjel és nappal.”

Dejcsics Konrád/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle