Szent Szabina ünnepe a budapesti bencéseknél

2009. augusztus 31. hétfő, 13:57

Augusztus 29-én, szombaton ünnepelték a bencések Budapesten Szent Benedek Tanulmányi Házuk fennállásának 25. és a ház mellett működő Szent Szabina-kápolna építésének 75. évfordulóját. Az ünnepen kezdte meg szolgálatát a Tanulmányi Ház új elöljárója, Fehérváry Jákó.

A Szent Szabina vértanú ünnepén a budapesti bencés kolostor kerengőjében tartott szentmisén Várszegi Asztrik főapát vezetésével, Horváth Lóránt Ödön premontrei emeritus apát és Fazakas Márton kormányzóperjel jelenlétében a kápolna hívei és a Tanulmányi Ház egykori és jelenlegi bencés és premontrei növendékei adtak hálát Istennek az elmúlt huszonöt évért.

Az ünneplő közösséget levélben köszöntötte a rendházat építtető Szennay András emeritus pannonhalmi főapát. 1984-ben jelentős politikai, anyagi és infrastrukturális nehézségek ellenére épült meg a bencések budapesti otthona a XI. kerületben. A ház a szerzetesközösség Budapesten tanuló egyetemista fiataljai számára készült, első elöljárója Sólymos Szilveszter volt. Jelenleg a ház két örökfogadalmasa mellett négy bencés és három premontrei növendék él a közösségben. Stúdiumaik mellett ellátják a Szent Szabina-kápolna lelkipásztori szolgálatát, hittant tanítanak, kisközösségeket vezetnek, valamint gondoskodnak a ház vendégeinek fogadásáról.

Hazánk egyetlen, Szent Szabina vértanú patrocíniuma alatt álló temploma 1934-ben épült a Péterhegyen a helyi németajkú lakosság XVIII. századi kőkeresztje mellett. Körmendy Béla szatmári egyházmegyés pap liturgikus központot alakított itt ki, a kéttornyú kis templomban állították fel Magyarországon az első körüljárható, nép felé forduló oltárt. A liturgia másik apostola, Szunyogh Xavér Ferenc bencés 1948 és 1961 között élt a kápolna melletti kis házban. Õ fogalmazta meg elsőként a bencés tanulmányi ház építésének gondolatát. Végül a kápolna liturgikus berendezése Sólymos Szilveszter és Kiss Domonkos házfőnöksége alatt újult meg és nyerte el mai kialakítását. (A kápolna honlapja: www.szentszabina .hu.)

Várszegi Asztrik ünnepi homíliájában Silja Walter bencés nővér versét idézte és ajánlotta a leköszönő Nyíredy Maurus házfőnöknek és utódjának, Fehérváry Jákónak, valamint a budapesti szerzetesek és hívek közösségének: „Valakinek itthon kell lennie, Uram, amikor visszatérsz. / Valakinek várnai kell Téged a város határfolyójánál, / Valakinek várnia kell éjjel és nappal.”

Dejcsics Konrád/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

19:48
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

14:33