Szentföldi katolikus püspökök: A gázai vérontás elkerülhető lett volna

2018. május 18. péntek 15:13

A Gázai övezet és Izrael határánál tartott palesztin tiltakozó tüntetések vérontássá fajulása elkerülhető lett volna, „ha az izraeli erők nem alkalmaztak volna halálos fegyvereket” – írják május 15-én megjelent közleményükben a szentföldi katolikus püspökök.

A Fides missziós hírügynökség jelentése szerint a szentföldi katolikus püspökök testülete – amely magában foglalja a latin, a görög melkita, az örmény, a maronita, a káld és a szír katolikus rítusú főpásztorokat a szentföldi ferences kusztossal együtt – azt követeli, hogy mielőbb vessenek véget a Gázai övezetben a közel kétmillió palesztin megszállásának.

A főpásztorok hozzáteszik, hogy az Egyesült Államok nagykövetségének áthelyezése Tel Avivból Jeruzsálembe „nem járul hozzá az izraeliek és palesztinok által nagyon vágyott béke elősegítéséhez” – mint ahogy egyik egyoldalú döntés sem, amely Jeruzsálem Szent Városát érinti.

A főpásztorok utalnak a Szentszék által gyakran ismételt felhívásra, hogy Jeruzsálemet tegyék nyitottá minden nép számára, mivel a város három monoteista vallás szíve. El kell kerülni minden egyoldalú intézkedést, amely a Szent Város helyzetét megváltoztatja. „Fenntartjuk, hogy nincs olyan ok, amely megakadályozhatná, hogy a város Izrael és Palesztina fővárosa legyen” – írja a közlemény. Hozzáteszik: ez tárgyalások és a kölcsönös tisztelet által kell hogy megvalósuljon.

Május 15-én Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriárkátus apostoli adminisztrátora arra hívta a jeruzsálemi papokat, szerzeteseket, szerzetesnőket, szeminaristákat, valamint minden hívőt, hogy vegyenek részt a békéért szervezett imavirrasztáson, amelyet pünkösd vigíliáján, május 19-én tartanak a Szent István vértanúról elnevezett templomban.

Amióta megkezdődtek a palesztin tüntetések az izraeli határnál, legalább 110 palesztin felvonulót öltek meg, és több mint háromezer ember sebesült meg izraeli fegyverektől a Gázai övezetben. A május 14-i tüntetésnek számos halottja és közel háromezer sebesültje van.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
szuz-maria-az-egyhaz-anyja-kotelezo-emleknapja
Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumával elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn ünnepelünk az idei évtől.

2018. május 20. vasárnap
erdo-peterrel-unnepeltek-punkosdot-az-esztergomi-bazilikaban
Erdő Péter: Ha Jézus Krisztus felé tartunk, biztosan jó úton járunk

Május 20-án, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban, és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét 60 fiatalnak.

2018. május 20. vasárnap