Szentföldi katolikus püspökök: A gázai vérontás elkerülhető lett volna

2018. május 18. péntek 15:13

A Gázai övezet és Izrael határánál tartott palesztin tiltakozó tüntetések vérontássá fajulása elkerülhető lett volna, „ha az izraeli erők nem alkalmaztak volna halálos fegyvereket” – írják május 15-én megjelent közleményükben a szentföldi katolikus püspökök.

A Fides missziós hírügynökség jelentése szerint a szentföldi katolikus püspökök testülete – amely magában foglalja a latin, a görög melkita, az örmény, a maronita, a káld és a szír katolikus rítusú főpásztorokat a szentföldi ferences kusztossal együtt – azt követeli, hogy mielőbb vessenek véget a Gázai övezetben a közel kétmillió palesztin megszállásának.

A főpásztorok hozzáteszik, hogy az Egyesült Államok nagykövetségének áthelyezése Tel Avivból Jeruzsálembe „nem járul hozzá az izraeliek és palesztinok által nagyon vágyott béke elősegítéséhez” – mint ahogy egyik egyoldalú döntés sem, amely Jeruzsálem Szent Városát érinti.

A főpásztorok utalnak a Szentszék által gyakran ismételt felhívásra, hogy Jeruzsálemet tegyék nyitottá minden nép számára, mivel a város három monoteista vallás szíve. El kell kerülni minden egyoldalú intézkedést, amely a Szent Város helyzetét megváltoztatja. „Fenntartjuk, hogy nincs olyan ok, amely megakadályozhatná, hogy a város Izrael és Palesztina fővárosa legyen” – írja a közlemény. Hozzáteszik: ez tárgyalások és a kölcsönös tisztelet által kell hogy megvalósuljon.

Május 15-én Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriárkátus apostoli adminisztrátora arra hívta a jeruzsálemi papokat, szerzeteseket, szerzetesnőket, szeminaristákat, valamint minden hívőt, hogy vegyenek részt a békéért szervezett imavirrasztáson, amelyet pünkösd vigíliáján, május 19-én tartanak a Szent István vértanúról elnevezett templomban.

Amióta megkezdődtek a palesztin tüntetések az izraeli határnál, legalább 110 palesztin felvonulót öltek meg, és több mint háromezer ember sebesült meg izraeli fegyverektől a Gázai övezetben. A május 14-i tüntetésnek számos halottja és közel háromezer sebesültje van.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
kibontakozo-kegyelem-interju-mohos-gabor-kinevezett-puspokkel
Kibontakozó kegyelem – Interjú Mohos Gábor kinevezett püspökkel

Ferenc pápa 2018. október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt iliturgi címzetes püspökké, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A Pápai Magyar Intézet (PMI) rektorát római hivatalában kérdeztük.

2018. október 21. vasárnap
ferenc-papa-ne-az-elso-helyekert-konyokoljunk-hanem-szolgalatot-valasszuk
Ferenc pápa: Ne az első helyekért könyököljünk, hanem a szolgálatot válasszuk!

Október 21-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala ima elmondása előtt, utána pedig a missziós világnap kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018. október 21. vasárnap