Szentföldi katolikus püspökök: A gázai vérontás elkerülhető lett volna

Kitekintő – 2018. május 18., péntek | 15:13

A Gázai övezet és Izrael határánál tartott palesztin tiltakozó tüntetések vérontássá fajulása elkerülhető lett volna, „ha az izraeli erők nem alkalmaztak volna halálos fegyvereket” – írják május 15-én megjelent közleményükben a szentföldi katolikus püspökök.

A Fides missziós hírügynökség jelentése szerint a szentföldi katolikus püspökök testülete – amely magában foglalja a latin, a görög melkita, az örmény, a maronita, a káld és a szír katolikus rítusú főpásztorokat a szentföldi ferences kusztossal együtt – azt követeli, hogy mielőbb vessenek véget a Gázai övezetben a közel kétmillió palesztin megszállásának.

A főpásztorok hozzáteszik, hogy az Egyesült Államok nagykövetségének áthelyezése Tel Avivból Jeruzsálembe „nem járul hozzá az izraeliek és palesztinok által nagyon vágyott béke elősegítéséhez” – mint ahogy egyik egyoldalú döntés sem, amely Jeruzsálem Szent Városát érinti.

A főpásztorok utalnak a Szentszék által gyakran ismételt felhívásra, hogy Jeruzsálemet tegyék nyitottá minden nép számára, mivel a város három monoteista vallás szíve. El kell kerülni minden egyoldalú intézkedést, amely a Szent Város helyzetét megváltoztatja. „Fenntartjuk, hogy nincs olyan ok, amely megakadályozhatná, hogy a város Izrael és Palesztina fővárosa legyen” – írja a közlemény. Hozzáteszik: ez tárgyalások és a kölcsönös tisztelet által kell hogy megvalósuljon.

Május 15-én Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriárkátus apostoli adminisztrátora arra hívta a jeruzsálemi papokat, szerzeteseket, szerzetesnőket, szeminaristákat, valamint minden hívőt, hogy vegyenek részt a békéért szervezett imavirrasztáson, amelyet pünkösd vigíliáján, május 19-én tartanak a Szent István vértanúról elnevezett templomban.

Amióta megkezdődtek a palesztin tüntetések az izraeli határnál, legalább 110 palesztin felvonulót öltek meg, és több mint háromezer ember sebesült meg izraeli fegyverektől a Gázai övezetben. A május 14-i tüntetésnek számos halottja és közel háromezer sebesültje van.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria