Szentföldi küldöttség Mátraverebély-Szentkúton

Megszentelt élet – 2014. augusztus 20., szerda | 9:31

Szent István király ünnepén Mátraverebély-Szentkútra látogat a Magyarországon tartózkodó, különböző keresztény egyházakhoz tartozó klerikusokból álló küldöttség – tájékoztatta szerkesztőségüket Szerdahelyi Csongor a Ferences Sajtóközponttól.

Az augusztus 20-án 10.15-kor kezdődő katekézis keretében Joseph Jules Zerey jeruzsálemi melkita érsek a szentföldi keresztények helyzetét mutatja be, a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisén részt vesznek a küldöttség tagjai. A prédikációt Frész Timóteus ferences tartja.

A liturgiát követően a különféle keresztény egyházak képviselői a kegyhely Penitencia kápolnájában újonnan felállított Mater Dolorosa-oltárhoz vonulnak. A szentföldi küldöttség minden egyes tagja saját rítusa szerint imádkozik, majd meggyújtanak egy-egy gyertyát, emlékezve Krisztus feltámadására, amely bevilágít minden sötétséget, és reményt ad az üldözések közepette is.

Az oltár a 19. század végén Itáliában készült carrarai márványból, majd a jeruzsálemi Szent Sír bazilikában, a keresztre feszítés helyének közelében szolgálta a szent liturgiát. Amikor a két világháború között a budapest-hűvösvölgyi Magyar Szentföld templom épült, Majsai Mór szentföldi biztos elkérte és meg is kapta ezt az oltárt. E templom 1951-ben történt államosításakor a Margit körúti ferences kolostorban rejtették el. A szentkúti felújítások során ezt is sikerült restauráltatni, és néhány napja állították fel a nemzeti kegyhelyen.

Az augusztus 20-i szentmise hagyományosan az Esztergomból érkező ferences gyalogos zarándoklat záróliturgiája. A háromszáz fiatal már 19-én délután megérkezett a kegyhelyre, éjszaka pedig folyamatos virrasztást tartottak a szentkúti bazilikában, amit a Szentföld békéjéért ajánlottak fel.

A szentföldi küldöttség további tagjai: Grégoire Pierre Melki jeruzsálemi szír katolikus püspök, Armando Pierucci ferences szerzetes, Melki Mourad jeruzsálemi szír ortodox érsek, Goossan Aljanian örmény ortodox pap, Sobhy Makhoul maronita diakónus Jeruzsálemből.

A katekézis és a szentmise az interneten is követhető a Szentkút.diapro.hu oldalon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria