Szentmise Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, a pápa részvételével

Hazai – 2002. február 4., hétfő | 14:20

Vatikán: Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a Szent Péter-bazilikában II. János Pál pápa részvételével Somalo Eduardo Martínez bíboros, a Szerzetesi Kongregáció prefektusa mutatott be szentmisét az Istennek szentelt élet különféle szerzetesrendjeinek és intézményeinek többezer tagja jelenlétében. A szentmise a szokásos körmenettel kezdődött, melynek során a jelentősebb szerzetes családok képviselői kezükben gyertyával vonultak az oltár felé, emlékezve arra az eseményre, amikor a gyermek Jézust szülei a törvény parancsának megfelelően bemutatták a templomban.

„Amikor elteltek a mózesi törvényben megszabott tisztulás napjai, a gyermeket Jeruzsálembe vitték, hogy bemutassák az Úrnak" – kezdte a Szentatya homíliáját a Lukács-evangélium felidézésével. Negyven nappal karácsony után, az egyház ma újra átéli Jézus bemutatását a templomban. Teszi ezt annak a názáreti Szent Családnak az elcsodálkozásával, mely megvilágosodott a gyermekről tett kinyilatkoztatás révén. A gyermek ugyanis, akit Mária és József a templomba visznek, a megtestesült Ige, az ember és a történelem Megváltója. Minderre emlékezve, mi is arra kaptunk meghívást, hogy a templomba belépve Krisztusnak, az Atya egyszülöttének titkáról elmélkedjünk, aki megtestesülésével és húsvétjával a megváltott emberiség elsőszülöttje lett. Ebben az ünnepben meghosszabbodik a Krisztus-világosság téma, mely karácsonyt és vízkeresztet jellemzi.

Világosságul a pogányok megvilágosítására és dicsőségére népednek, Izraelnek" – hangzottak egykor az agg Simeon próféta szavai, aki egyúttal előre hirdette, hogy az Úrnak a Fölkentje küldetését az ellentmondás jeleként valósítja meg. Ami pedig Máriát illeti, ő is részt vesz első személyben Isten Fia szenvedésében. Ennélfogva, mostani ünnepünk az ellentmondás misztériumát viseli magán: Krisztus megszentelését, Mária megszentelését és mindazok megszentelését, akik Krisztus követelésére szegődnek Isten Országa iránti szeretetből.

A pápa szeretettel köszöntötte a főcelebráns Somalo bíborost és mindazon jelenlévőket, akik egy napon, közel vagy távol az Úrnak szentelték életüket. Veletek együtt dicsérem az Urat – szólt hozzájuk –, mert az ilyen nagy és szép szeretet megérdemli az egész személy felbecsülhetetlen ajándékát a szív kifürkészhetetlen mélységeiben. A ti „Íme, itt vagyok"-felajánlásotokat – melyet Krisztus és Szűz Mária önátadása mintáz meg – azok a gyertyák jelképezik, melyek ma este megvilágítják a Szent Péter-bazilikát. A mai ünnep különös módon is a tietek, akik az Isten Népében sajátos ékesszólással képviselitek a keresztény élet eszkatológikus újdonságát. Ennek jegyében az a hivatásotok – buzdította a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén résztvevő szerzeteseket és szerzetesnőket a pápa –, hogy legyetek az igazság és az igazságosság fénye, a szolidaritás és a béke tanúi.

A Szentatya az Assisiben tíz napja tartott békeimanapra emlékezve arra kérte a megszentelt élet világa képviselőit, hogy hadd számíthasson különös erővel támogatásukra, amiért is nagy hálával tartozik nekik. Megköszönte a béke megvalósulásért végzett imádságukat, a testvériségről és a közösségről tett tanúbizonyságukat, amiként kovászként, az evangélium szellemével a világban, gyarapítják Isten Országát. Kiemelte sokuknak azt a fáradozást, mellyel az igazságosság megteremtését szolgálják, amikor a szegények és az elnyomottak mellé állnak.

Beszéde befejező részében a pápa Mária üdvtörténeti szerepéről elmélkedett. Mária ikonja ugyanis, aki miközben felajánlja Fiát a templomban, előre jelképezi a keresztre feszítés ikonját. A Kálvárián jut beteljesülésre a Fiú feláldozása, amihez hozzákapcsolódik Mária áldozata is. Így Jézus anyja az egyház anyja lesz, a Mater Jesu, egyúttal Mater Ecclesia. „Ó, Mária, Krisztus Anyja és a mi Anyánk, hálát adunk Neked azért a törődésért, amellyel elkísérsz bennünket az utunkon és kérjük: mutass be minket is az Istennek, hogy az életünk, elemésztődve a szeretetben élő, szent és Neked tetsző áldozat legyen!"

VR/MK