Szeretetlavina a vörös iszap felett – beszámoló a tragédia helyszínéről

Hazai – 2010. október 8., péntek | 11:13

A gátszakadás miatt súlyos károkat szenvedett Devecserben és Kolontáron adott át tartós élelmiszert október 7-én Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és Écsy Gábor országos karitászigazgató. Mód Miklós devecseri plébános a katasztrófa kezdetétől segíti a helybelieket. Tőle kaptunk helyszíni beszámolót a helyzetről, és arról hogy mire van most a legnagyobb szükség.

„E két falu lakossága, magamat is beleértve, ennyi szeretet még nem kapott, minden imát és felajánlást már most köszönünk! A Katolikus Karitász állandóan velem van, segítenek a szervezésben kármentésben.

A katasztrófa két falut ért teljesen: Kolontárt és Devecsert. Kolontár, mivel közelebb van a tározóhoz, hirtelen kapta a Niagara-szerű özön-iszapot, ezért életem egyik legnagyobb fájdalmaként itt a csecsemőtől az aggastyánig történtek halálesetek, amit nehéz feldolgozni; eddig csak négy halottat találtak meg. A 34 éves fiú temetése (ez az első temetés) kedden lesz. Õ nem károsult, hanem polgárőrként terepjárójával életeket próbált menteni. Mivel a sárlavinában nem látta, hogy a hidat elvitte az ár, az iszapár elsodorta és szörnyet halt.

Négy halottat találtak meg, és két embert még keresnek. Sajnos a tegnapi napon csak egy újabb elhunytat találtak meg, így még kettőt keresnek. Imádkozzatok, hogy megtalálják, mert valóban vannak nehéz helyek, ahol nehéz a keresés.”

Miklós atya elsősorban imát, lelki bázist, lelki segítséget kér, valamint együttgondolkodásra buzdít mindenkit, hogy hol lehetne télig egy új helyen lakótelepet felépíteni, vagy lakhatást biztosítani a károsultaknak, hiszen, mint mondta, többen soha többet nem fognak ide visszatelepülni.

A legnagyobb segítség most, az önkéntes munka, nagy szükség van segítőkre a munka megszervezésében, valamint a lebonyolításban is.

„Sok a tehetetlenség is a szerveknél. Nekem kellet intézkedni, magam jártam első nap mindkét helyen hangosbemondóval, hogy merjenek vizet inni. Alapjaiban az országos szervek a helyükön vannak, de elsősorban a matéria szintjén.”

Az egyházközségre több feladat is hárul – mondta el Mód Miklós. Szállást adnak a katasztrófa védelmiseknek és károsultaknak mindkét helyen. Szereztek védőeszközöket, mellyel mindenben segítik a két önkormányzatot. Segítik a polgármesterek munkáját.

„Már az első nap felállíttattam az információs irodát, így teljes egészében átlátjuk mindkét helyen a szervezettség szintjét és a beérkező adományok mennyiségét. Jelenleg tartósélelemből van hiány, vagyis szalámiból, kolbászból, amit a károsultak, segítők, reggelire, vacsorára ehetnek. Devecserben megoldott a déli meleg étel. Folyamatosan harcolok azért, hogy a segítők éjjel is kaphassanak meleg ételt.

Kolontáron egy pesti ember jött le, és az utcán, bográcsban főz az embereknek, de szombaton hazamegy. Kolontáron nincs étterem és közösségi konyha. Holnaptól 24 órás ellátásra 200 főre rendeltem meleg ételt, amelyet a Katolikus Karitász fizet egy hétig.

Kérek mindenkit, hogy csak az alábbi szerveknek küldjét el támogatásukat:

Katolikus Karitász: Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00800007 számú bankszámlájára várják, a közlemény rovatban az „ISZAPÁR” megjegyzést kell feltüntetni

Plébániánk számlaszámán: a Raiffeisen Bank Róm. Kat. Plébánia Devecser 12084003-00103523-00100003 számlaszámán, SEGÉLY megjegyzéssel vagy közvetlenül a két polgármesteri hivatalnak

Köszönünk minden együttérzést, segítséget” – fogalmazott Miklós atya.

Galériánkban képes beszámolót is láthatnak a helyszínről. 

Magyar Kurír