Szerzetesi piac Nagyvázsonyban, a Kinizsi-várnál

2018. július 22., vasárnap | 17:14

Nagyvázsony Község Önkormányzatának kezdeményezésére férfi és női szerzetesközösségek mutatják be vásári termékeiket és szellemi-lelki tevékenységüket a Kinizsi-vár melletti téren július 19. és 29. között.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Első alkalommal szervezték meg Nagyvázsonyban a „Rend-es” piacot, amely a hagyományőrző Hazajáró Napok és a Művészetek Völgye programjainak társrendezvénye lett. A különleges vásárra érkezők megismerkedhetnek pálos, ciszterci, bencés és jezsuita közösségek kézműves termékeivel, ugyanakkor egy-egy szerzetes jelenlétének köszönhetően lehetőség nyílik a rendi élet megismerésére, lelki beszélgetésekre is. Első nap a bakonybéli Szent Mauríciusz-kolostorból érkezett Izsák testvér állt az érdeklődők rendelkezésére, ott jártunkkor pedig éppen két kismarosi ciszterci nővér várta a látogatókat, illetve segített a kézműves termékek elrendezésében. A hátralévő több mint egy hét alatt a figyelemfelkeltést, valamint a rendi ismeretek átadását szórólapok, plakátok, és ízlésesen hatásos roll-upok szolgálják a helyszínen.

Az első nap tapasztalatai azt mutatják, hogy aki a Kinizsi-várhoz ellátogat, nem hagyja ki a hívogató stand megtekintését, sokan vásárolnak, és a szerzetesi jelenlétnek köszönhetően a „piacolás” közben szó esik a rendek életéről, a hitről, az évszázadok alatt összegyűlt ismeretekről is.

A szerzetesi „piac” kezdeményezője, Fábry Szabolcs nagyvázsonyi polgármester vallja, hogy a hit, az értékek átadása így valósulhat meg a legközvetlenebb módon: az emberek között, a mai agórán, hasonlóképpen, mint az apostolok idejében.

Amikor a rendek, a megszólított kolostorok képviselőivel egyeztettünk, kértem, hogy a termékek árusítása mellett legyen szerzetesi jelenlét is a „piacon”. A standoknál minden nap álljon ott egy-egy barát vagy szerzetesnővér, akit megszólíthatnak az erre járó emberek, akik közül sokan talán először találkoznak rendben élő férfival vagy nővel, és először hallanak vagy olvasnak a szerzetesi lét és értékvilág gazdagságáról – mondja a polgármester. Fábry Szabolcs arról is beszélt, hogy az utóbbi években a Patrona Hungariae Iskolaközpontba járó lánya révén nyert átfogóbb betekintést a szerzetesek munkájába, szolgálatába. De van régebbről eredő motivációja is: a pálosokkal immár tíz év működik együtt az önkormányzat (Nagyvázsonyban pálos kolostorrom is található – a szerk.): többek közt lovaskocsis zarándoklatokat vezetnek együtt a magyar alapítású szerzetesrend társszervezésében.

Bárcsak egyre többen megismerhetnék e rend lelkiségét, tudását! – teszi hozzá a polgármester, aki arról is tájékoztatta a Magyar Kurírt, hogy sokak összefogásával szeretnék elérni, hogy a nagyszabású infrastrukturális fejlesztések előtt álló, megújuló Nagyvázsonynak helyben lakó papja is legyen, hiszen igényli ezt a község hívő lakossága.

A „Rend-es” piac látogatóiként, végignézve a standon, igényes kivitelű, a tekintetet természetes szépségével vonzó szerzetesi termékeket láthatunk: egymás mellett sorakoznak a mézek, lekvárok, szörpök, kézműves sörök és borok, likőrök, édességek, gyógynövényes termékek, de kaphatók itt ajándék- és emléktárgyak vagy éppen könyvek is. No meg az eredeti missziós szándéknak megfelelően az árusok mellett itt találjuk a „hús-vér” szerzeteseket is.

Remélhetően a két nagy rendezvény, a Művészetek Völgye és a Hazajáró Napok idején Nagyvázsonyba érkező tizenöt-húszezer turista, vendég közül sokaknak nyílik alkalma arra, hogy a szórakozás, a vásárlás mellett ízelítőt kapjanak a rendek lelkiségéből is, elgondolkodhassanak arról, mit tartanak fontosnak az életben.

A nagyvázsonyi „Rend-es” piac naponta 10 és 18 óra között tart nyitva. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle