Szinódusi beszámoló október 9-én délután

Kitekintő – 2015. október 10., szombat | 16:40

A családszinódus október 9-i, péntek délutáni szentszéki sajtótájékoztatóján Federico Lombardi szentszéki szóvivő bevezetője után Luis Antonio Tagle bíboros, Manila érseke; Joseph Edward Kurtz érsek, az USA püspöki konferenciájának elnöke; illetve Carlos Osoro Sierra madridi érsek szólaltak meg.

Federico Lombardi emlékeztetett, a szinódusi főtitkár megerősítette: minden szinódusi atya közzéteheti felszólalásának szövegét. Nincs tervbe véve ugyanakkor, hogy nyilvánosságra hozzák a szinódus résztvevőinek felszólalásait vagy beszédeik összefoglalását.

Tagle bíboros (képünkön Ferenc pápával) nyilatkozatában kiemelte: senki ne várjon a szinódustól doktrinális változást. A szinódusi ülés célja, hogy az egyház tanításából kiindulva áttekintse, hogyan tudja támogatni a családokat, elsősorban akkor, ha azt szenvedés és háborúk sújtják. Nem biztos, hogy a szinódus végén záródokumentumot tesznek közzé. A szinodális munka középpontjában ugyanakkor nem csak a családokat érő kihívások és nehézségek állnak. Minden csoport kiemelte, hogy ünnepeljük a család szépségét és azt a sok embert, akik elkötelezik magukat a családok megóvása mellett.

Edward Kurtz érsek, az USA püspöki konferenciájának elnöke rámutatott: az eltérő körülmények és tapasztalatok ellenére a családok közös jegyekkel is rendelkeznek elsősorban akkor, ha útjukat a hit és az evangélium világítja meg. A pénteki szinódusi ülésen Kurtz érsek szólalt fel először, és miután elmondta beszédét, figyelmesen hallgatta a felszólalásokat arról, hogy vannak-e közös elemek és tapasztalata szerint voltak ilyenek. Egyetértett Tagle bíborossal abban, hogy a családokat érintő kihívások, amelyekről a múlt évben tárgyaltak a szinóduson, nem csökkennek és nem veszítenek jelentőségükből.

Carlos Osoro Sierra madridi érsek elítélte a genderideológiát, amely mindenhová behatol: törvényeket hoznak ennek szellemében és a gazdaságban is megjelenik. A szinódus egyik célja, hogy bemutassa a család szépségét. Az érsek annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a család a szépművészet iskolája. Így fogalmazott: keressük a legjobb festményt, képet, hogy megmutassuk az élet eredeti struktúrájának arcát, amely a család.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria