Szinódusi sajtótájékoztató október 13-án

Kitekintő – 2015. október 13., kedd | 18:52

Az október 13-i szinódusi sajtótájékoztatón Federico Lombardi szentszéki szóvivő visszatért a sajtóban megjelent hírre, amely szerint tizenhárom bíboros levélben fordult Ferenc pápához.

A szentszéki szóvivő hangsúlyozta: a listán szereplő feltételezett aláírók közül legalább négyen cáfolták az állítást. Ezek között van Angelo Scola, André Vingt-Trois, Mauro Piacenza és Erdő Péter bíboros. George Pell bíboros nyilatkozatában megerősítette, hogy a pápához eljuttatott levél bizalmas jellegű volt és ennek megfelelően ilyennek kellett volna maradnia. A közzé tett levél nem felel meg sem szövegében, sem az aláírások tekintetében annak, amelyet átadtak Ferenc pápának. Lombardi hozzátette: lényegében a levélben említett nehézségek a szinódus első napján este hangzottak el az aulában, bár nem ilyen nagy terjedelemben és részletesen. A szinódusi eljárás módja elleni ellenvetésekről és kétségekről már egy korábbi sajtótájékoztatón szólt.

Baldisseri bíboros, a szinódusi főtitkár és Ferenc pápa világosan választ adott következő nap, egy hete kedden reggel a felvetésekre. Tehát, aki ennyi idő (közel egy hét) elteltével közzé tette ezt a szöveget és a feltételezett neveket, olyan zavart keltett, amely nem állt a feltételezett aláírók, legalábbis a legtekintélyesebbek a szándékában. Ne hagyjuk magunkat ezáltal befolyásolni – buzdított a szentszéki szóvivő. Továbbá megjegyezte: lehet észrevételeket tenni a szinódus módszertanával kapcsolatban. Ez egy új módszer, de ha egyszer létrehozták, igyekeznek a legjobb módon alkalmazni. Széleskörű együttműködés van annak érdekében, hogy a szinódus jól haladjon előre az útján. Lombardi rámutatott, hogy a feltételezett aláírók közül néhányan a kiscsoportok megválasztott moderátorai és intenzíven dolgoznak. A szinódusi általános légkör mindenképpen pozitív.

A szentszéki szóvivő ezt követően közvetítette az újságíróknak Wilfrid Napier bíboros, a dél-afrikai Durban érsekének kérését, aki határozottan cáfolta, amit a Crux című lapban egy vele készített interjúban neki tulajdonítanak. Olyan állítás hangzik el a cikkben, amely egyáltalán nem felel meg gondolkodásának. Ez a tíztagú szinódusi bizottsággal kapcsolatban mondott és hibásan leírt mondat volt, ami így hangzott: „Napier azt mondja, megkérdőjelezi Ferenc pápa jogát, hogy kiválassza a bizottság tagjait”. Valójában Napier bíboros éppen az ellenkezőjét mondta, vagyis, hogy „senki sem kérdőjelezi meg Ferenc pápa jogát a bizottsága tagjainak kiválasztása terén”. Lombardinak saját kezűleg írta le egy papírra és kérte, hogy olvassa fel a helyreigazítást az újságíróknak. Tehát Napier bíboros egyáltalán nem kérdőjelezi meg a pápa jogát a bizottság kiválasztásában – nyomatékosította a szentszéki szóvivő.

Federico Lombardi végül arra hívott, hogy a szinódust annak pozitív előrehaladásában kövessék, mivel az általános hangulat pozitív a VI. Pál teremben. Az újságírók kövessék a szinódusi munkát és ne hagyják, hogy összezavarja őket a hétfőn közzé tett levél, amely zűrzavart és vitát váltott ki.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria