Szinódusi tájékoztató október 6-án

Kitekintő – 2015. október 6., kedd | 18:31

Október 6-án, kedden délután egy órakor Federico Lombardi szentszéki szóvivő megtartotta a szinódusi tájékoztatót a újságírókkal teli szentszéki sajtóteremben.

A szóvivő először az október 5-ei, hétfő délutáni és az október 6-ai, kedd délelőtti 72 hozzászólás statisztikáját ismertette. A háromperces szinódusi hozzászólások nyelvileg és földrajzilag is híven tükrözik az egyház egyetemességét. Tíz dél- és hét észak-amerikai felszólalás hangzott el, huszonhatan Európát, tizenketten Afrikát képviselték, nyolcan Ázsia és Óceánia térségéből szólaltak fel, míg a Közel-Keletről érkezők hat beszédet mondtak el. Huszonhárom szinódusi felszólalás olaszul, huszonkettő angolul, tizenhét franciául, hét spanyol nyelven, kettő németül és egy portugálul hangzott el.

Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár az egyes felszólalások előtt a püspöki gyűlés új munkarendjét ismertette, kiemelte a változtatásokat. Kedd délutántól indul a „circuli minores”, a kis munkacsoportok tevékenysége. Megkezdi munkáját az a tízfős bizottság is, amelynek tagjait a pápa nevezte ki, hogy együtt dolgozzanak a főrelátorral és a szinódusi főtitkárral a záródokumentum előkészítésén.

Lombardi atya megjegyzése szerint a rendkívüli szinódus hivatalos forrása a pápa nyitó- és zárófelszólalása, valamint a szinódusi zárójelentés. A két szinódus között a helyi egyházakból beérkezett hozzászólásokat a szinódusi tanács – melynek ülésein a pápa is részt vett – beledolgozta az előbbi forrásokba, és így született meg az Instrumentum laboris, a munkadokumentum.

Ferenc pápa hétfő délutáni rövid szinódusi megnyitóbeszédében néhány fontos szempontot emelt ki. Először azt hangsúlyozta, hogy a mostani rendes szinódus a tavalyi rendkívüli szinódussal folytonosságban működik. Leszögezte, hogy a püspökök tanácsa nem érinti, azaz nem változtatja meg a katolikus egyház házasságról szóló tanítását. A rendkívüli szinódus sem érintette azt, és a mostani is megőrzi azt a maga teljességében. Ferenc pápa továbbá kiemelte, hogy a rendes szinódus nem szűkítheti le látóhatárát kizárólag az elváltak és újraházasodottak problematikájára, hanem a családot érintő összes lényegi szempontra egyaránt figyelnie kell.

Lombardi atya összefoglalta a két munkanap 72 felszólalásának fontosabb közös témáit. Sokan beszéltek a jelenkor „kulturális forradalmáról”, melynek légkörében élünk, és az egyháznak ebből adódóan türelemmel és alázattal kell azt tanulmányoznia, hogy megtalálja a megfelelő választ. Megváltozott „a mai világ nyelvezete”, az egyházban is, ahogy leírja a helyzeteket. Éppen ezért fontos e nyelvezet ismerete, hogy elkerüljük a negatív ítéleteket helyzetekről és személyekről. A használt és ajánlatos nyelvezet tekintetében több szinódusi felszólalás hivatkozott Ferenc pápa hétköznapi homíliáira, mert azok nyelvezete konkrét, egyszerű, világos és pozitív, ennek megfelelően alkalmas arra, hogy a mai családokat hatékonyan megszólítsák vele. Sokan hangsúlyozták a keresztény családok, a házaspárok életében és a családok kísérésében a növekedést, amit lelkipásztori szempontból mindenképpen támogatni és segíteni kell, hogy a keresztény család tanúságtevő és missziós jelleget hordozzon. Nagyon sokan rávilágítottak a bajban lévő családok megsegítésének szükségességére, a nemzedékek közötti kapcsolatok jelentőségére, az idősebbek szolgálatára, ami főként a hit átadásában kulcsfontosságú.

Több felszólaló említette a világ különböző helyeinek sajátosságát és az ebből adódó különbözőségeket, melyeket a helyi püspöki konferenciáknak körültekintően figyelembe kell venniük, meghatározva, hogy az általános szabály és elvárás mellett mi a sajátos helyi és pozitív jelleg. Sokan szóltak a migrációról, főként a keleti pátriárkák, és hangsúlyozták, hogy milyen óriási nehézséget okoz az ottani családok életében ez a mostani nagy kihívás. Hasonlóképpen szóltak erről a témáról többen a kelet-európai egyházakból.

Különleges témaként említették meg a családon belüli és a nők elleni erőszak gondját, a kiskorúak munkavégzését. Az afrikai püspökök közül többen szóltak a földrész kulturális örökségének gondjairól, éppen a poligámiával kapcsolatban.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír