Szíria történelme legdrámaibb válságát éli

2012. július 28. szombat 12:21

Akaratunkkal határozzuk meg sorsunkat. Kezünkkel építjük jövőnket – ezzel a mottóval adott ki sajtóközleményt a Sant’Egidio Közösség július 25-én, csütörtökön.

Az egyházi mozgalom találkozót szervezett Rómában a szíriai válság politikai megoldásának érdekében. A tanácskozást követően kiadott felhívást aláírták többek között a szír nemzeti koordinációs testület tagjai, a szíriai demokratikus fórum, a Watan koalíció, a demokratikus iszlám csoport, a szír szakszervezetek és női aktivisták, a nyugat-kurdisztáni gyűlés képviselői.

Szíria történelme legdrámaibb válságát éli – hangsúlyozzák az aláírók. A katonai megoldás, amely nem veszi figyelembe a szíriai nép szabadságigényét és emberi méltóságát, az erőszak elhatalmasodásához vezetett, sok emberi életet követelt és általános pusztítást eredményezett. A szíriai demokratikus ellenzékhez tartozó különböző csoportok képviselői felhívással fordultak a nemzetközi közösséghez. Kijelentették, hogy véleményük és tapasztalataik eltérnek, de a szabadságért, a méltóságért, a demokráciáért és az emberi jogokért küzdenek. Céljuk egy demokratikus, polgári és mindenki számára biztonságot nyújtó Szíria megteremtése, amelyben nem kell félni és nincs elnyomás. Tisztában vannak azzal, hogy Szíria a különböző vallások és népek közötti együttélés helye, amely ma halálos veszedelemben van. E veszély aláássa a nép egységét, jogait és az állam szuverenitását.

A szíriai ellenzéki képviselők megállapítják, hogy a nép a diktatúra és a korrupció miatt szenved. Ellene vannak minden felekezeti és etnikai alapú diszkriminációnak. Azt szeretnék, ha a jövőben Szíria mindenki hazája lenne, amely tiszteletben tartja az életet, az emberi méltóságot és az igazságosságot. A katonai megoldás rabságban tartja a lakosságot, és nem kínál fel olyan politikai megoldást, amely elfogadná a nép igényeit. Az erőszak azt sugallja, hogy nincs más alternatíva a fegyverek bevetésén kívül. Az áldozatok azonban azt kérik, hogy a nemzetközi közösség vállalja fel a felelősséget az erőszak e spiráljának megfékezéséért.

A szíriai ellenzék képviselői elkötelezik magukat a békés politikai küzdelem és a polgári ellenállás mellett, továbbá előmozdítják találkozók és konferenciák szervezését a közel-keleti országban. Még nem késő megmenteni Szíriát – hangsúlyozzák. El kell ismerni az állampolgárok legitim önvédelmi jogát. Meg kell akadályozni, hogy polgárháborúvá szélesedjen a konfliktus, amely veszélybe sodorná az államot, valamint a nemzeti identitást és szuverenitást. Nem szabad hagyni, hogy Szíria a regionális és nemzetközi összeütközések színhelyévé váljon. A nemzetközi közösségnek van elég ereje és képessége, hogy megtalálja az egyetértést a drámai válság politikai megoldására tűzszünet hirdetésével és a fegyverek visszavonásával, a bebörtönzöttek és elrabolt személyek szabadon engedésével, a menekültek visszatérésével és az áldozatok segélyellátásával. Egy igazi világszintű tárgyalásra van szükség minden fél bevonásával, amelyet az igazságosságon alapuló nemzeti kiengesztelődés zár le. Az ENSZ vállalja fel a felelősséget a humanitárius segélyek koordinálásáért.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
hit-nagylelkuseg-onfelaldozo-batorsag-hazaszeretet-erdo-peter-zarta-szent-laszlo-evet
Hit, nagylelkűség, önfeláldozó bátorság, hazaszeretet – Erdő Péter zárta a Szent László-évet

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be hálaadó szentmisét a Szent László-év zárása alkalmából a budapesti Szent István-bazilikában december 10-én. A Pro Patria Egyesület és a Szent László-év Tanácsadó Testület hívására megtelt a vasárnap esti szentmisén a bazilika.

2017. december 10. vasárnap
beiktattak-magyarorszagi-kopt-ortodoxok-uj-puspoket
Beiktatták a magyarországi kopt ortodoxok új püspökét

December 9-én beiktatták a magyarországi és közép-európai kopt ortodox püspököt a budapesti Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templomban. A szertartáson részt vett Erdő Péter bíboros, prímás.

2017. december 10. vasárnap