Szíriában rakétatalálat ért egy ferences kolostort

2014. július 23. szerda 20:05

Július 20-án, vasárnap este rakétatalálat érte a török határ közelében fekvő Yacubiyah ferences kolostorát, mely Szíria észak-nyugati részén, az Oronte folyó völgyében található – adja hírül a Vatikáni Rádió.

A Szentföldi Kusztódia ferences kolostora nagyon súlyos károkat szenvedett, de szerencsére a támadásnak nincsenek áldozatai – tájékoztatott Pierbattista Pizzaballa atya, szentföldi ferences kusztos. A kolostorban élő Azziz atya csak néhány enyhébb sérülést szenvedett. A lövedék becsapódásakor gondviselésszerűen éppen szobáján kívül tartózkodott, amely a találat következtében romhalmazzá vált. P. Pizzaballa arra kéri a híveket, hogy imádkozzanak a kolostor atyáiért, Szíria és az egész lángba borult Közel-Kelet békéjéért.

A hírt július 22-én tette közzé a Szentföldi Kusztódia internetes portálja, a Terrasancta.net, képeket is közölve a súlyosan megrongálódott kolostorról.

Az online újságban tanúságtételek is olvashatók más vallású hívők szolidaritási, baráti gesztusairól, amelyek továbbra sem hiányoznak, a három éve tartó konfliktus által okozott teljes irányvesztettség ellenére.

Yacubiyah-ban található továbbá a Szentföldi Kusztódia négy befogadó központjának egyike, amely naponta mintegy 200 személynek ad szállást és 4000 személy szükségleteiről gondoskodik. Azziz atya azért maradt Szíriában, hogy segítse a lakosságot, nem csak a keresztényeket: tartsanak ki, és ne hagyják el otthonukat.

Szíriában, csakúgy, mint a Gázai övezetben, a helyzet továbbra is rendkívül súlyos. Az Emberi Jogok Szíriai Hálózatának legutóbbi jelentése szerint a konfliktus kezdete, vagyis 2011 márciusa óta egymillió-százezerre tehető a sebesültek száma. 45 százalékuk gyermek. 120 ezer azoknak a száma, akik sérülésük következtében maradandó fogyatékossággal élnek. A 133 586 halottból 15 419 gyermek.

„Szíria egy teljesen feldúlt ország, mindent leromboltak, az emberek végkimerültségben élnek” – nyilatkozta Simon Herro ferences, a Szentföldi Kusztódia Szent Pál régiójának felelőse. Az iskolák alig működnek, Aleppóban és más vidékeken már hetek óta nincs víz. A kolostornak szerencsére négy kútja is van, amelyek ki tudják elégíteni a környék igényeit.

„Mi, ferencesek itt maradunk, mert közvetlenül el tudjuk juttatni a segélyeket a lakosság számára. A kolostorokból és a befogadó központokból tudjuk irányítani munkánkat, azoknak az adományoknak köszönhetően, amelyek Nyugatról érkeznek a Pro Terra Sancta szövetségen keresztül. Ezek nélkül a segélyek nélkül a lakosság nem lenne képes fenntartani magát” – nyilatkozta Simon Herro ferences.

Az újságokban naponta olvasható, hogy férfiak, nők, gyermekek Szíriából, Irakból és most már Palesztinából is megpróbálnak Európába jutni embertelen körülmények között, kockára téve életüket. Csak azok nem távoznak el, akiknek nincs rá pénzük. Ha élelemhez, orvossághoz, ruházathoz jutnak, lehetőségük van rá, hogy szülőföldjükön maradhassanak – olvashatjuk a szentföldi ferencesek honlapján.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Szentföld
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
sotetseg-szentje-interju-terez-anya-szentteavatasi-ugyenek-posztulatoraval
A sötétség szentje – interjú Teréz anya szenttéavatási ügyének posztulátorával

Az America című jezsuita hetilap legfrissebb számában interjú jelent meg Brian Kolodiejchukkal, Teréz anya szenttéavatási ügyének posztulátorával, melynek magyar nyelvű fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

15:33
mariapocson-talalkoztak-cursillo-mozgalom-debrecen-nyiregyhazi-egyhazmegyei-tagjai
Máriapócson találkoztak a Cursillo mozgalom debrecen-nyíregyházi egyházmegyei tagjai

A Cursillo mozgalom debrecen-nyíregyházi egyházmegyei tagjai „ultreyán” vettek részt augusztus 28-án, vasárnap a máriapócsi kegytemplomban. Linzenbold József kisvárdai plébános, a mozgalom egyházmegyei lelkivezetője évente megrendezi a találkozót, amelyen idén több mint háromszáz fő vett részt.

2016. augusztus 29. hétfő
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle