Szíriában rakétatalálat ért egy ferences kolostort

2014. július 23. szerda 20:05

Július 20-án, vasárnap este rakétatalálat érte a török határ közelében fekvő Yacubiyah ferences kolostorát, mely Szíria észak-nyugati részén, az Oronte folyó völgyében található – adja hírül a Vatikáni Rádió.

A Szentföldi Kusztódia ferences kolostora nagyon súlyos károkat szenvedett, de szerencsére a támadásnak nincsenek áldozatai – tájékoztatott Pierbattista Pizzaballa atya, szentföldi ferences kusztos. A kolostorban élő Azziz atya csak néhány enyhébb sérülést szenvedett. A lövedék becsapódásakor gondviselésszerűen éppen szobáján kívül tartózkodott, amely a találat következtében romhalmazzá vált. P. Pizzaballa arra kéri a híveket, hogy imádkozzanak a kolostor atyáiért, Szíria és az egész lángba borult Közel-Kelet békéjéért.

A hírt július 22-én tette közzé a Szentföldi Kusztódia internetes portálja, a Terrasancta.net, képeket is közölve a súlyosan megrongálódott kolostorról.

Az online újságban tanúságtételek is olvashatók más vallású hívők szolidaritási, baráti gesztusairól, amelyek továbbra sem hiányoznak, a három éve tartó konfliktus által okozott teljes irányvesztettség ellenére.

Yacubiyah-ban található továbbá a Szentföldi Kusztódia négy befogadó központjának egyike, amely naponta mintegy 200 személynek ad szállást és 4000 személy szükségleteiről gondoskodik. Azziz atya azért maradt Szíriában, hogy segítse a lakosságot, nem csak a keresztényeket: tartsanak ki, és ne hagyják el otthonukat.

Szíriában, csakúgy, mint a Gázai övezetben, a helyzet továbbra is rendkívül súlyos. Az Emberi Jogok Szíriai Hálózatának legutóbbi jelentése szerint a konfliktus kezdete, vagyis 2011 márciusa óta egymillió-százezerre tehető a sebesültek száma. 45 százalékuk gyermek. 120 ezer azoknak a száma, akik sérülésük következtében maradandó fogyatékossággal élnek. A 133 586 halottból 15 419 gyermek.

„Szíria egy teljesen feldúlt ország, mindent leromboltak, az emberek végkimerültségben élnek” – nyilatkozta Simon Herro ferences, a Szentföldi Kusztódia Szent Pál régiójának felelőse. Az iskolák alig működnek, Aleppóban és más vidékeken már hetek óta nincs víz. A kolostornak szerencsére négy kútja is van, amelyek ki tudják elégíteni a környék igényeit.

„Mi, ferencesek itt maradunk, mert közvetlenül el tudjuk juttatni a segélyeket a lakosság számára. A kolostorokból és a befogadó központokból tudjuk irányítani munkánkat, azoknak az adományoknak köszönhetően, amelyek Nyugatról érkeznek a Pro Terra Sancta szövetségen keresztül. Ezek nélkül a segélyek nélkül a lakosság nem lenne képes fenntartani magát” – nyilatkozta Simon Herro ferences.

Az újságokban naponta olvasható, hogy férfiak, nők, gyermekek Szíriából, Irakból és most már Palesztinából is megpróbálnak Európába jutni embertelen körülmények között, kockára téve életüket. Csak azok nem távoznak el, akiknek nincs rá pénzük. Ha élelemhez, orvossághoz, ruházathoz jutnak, lehetőségük van rá, hogy szülőföldjükön maradhassanak – olvashatjuk a szentföldi ferencesek honlapján.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Szentföld
Vezető híreink - olvasta már?
215-eve-tanitanak-bencesek-gyorben
215 éve tanítanak a bencések Győrben

Szent Márk ünnepén, április 25-én emlékezünk a hazai bencés rend visszaállítására, a magyar bencések tanítói munkájának kezdetére. A jeles napon a győri bencés atyák és a Szent Mór Bencés Perjelség által fenntartott Czuczor Gergely-gimnázium diákjai és tanárai megemlékeztek a kezdetekről.

2017. április 25. kedd
adamik-tamas-tartott-eloadast-beatrix-kiralyne-imadsagoskonyverol2
Beatrix királyné imádságoskönyvéről tartott előadást Adamik Tamás

A Szent István Társulat estjei keretében április 24-én Adamik Tamás klasszika-filológus „Psalterium Beatae Mariae Virginis – A boldogságos Szűz Mária zsoltároskönyve – Beatrix királyné imádságoskönyvének értelmezése” címmel tartott előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán.

2017. április 25. kedd