Szíriában rakétatalálat ért egy ferences kolostort

2014. július 23. szerda 20:05

Július 20-án, vasárnap este rakétatalálat érte a török határ közelében fekvő Yacubiyah ferences kolostorát, mely Szíria észak-nyugati részén, az Oronte folyó völgyében található – adja hírül a Vatikáni Rádió.

A Szentföldi Kusztódia ferences kolostora nagyon súlyos károkat szenvedett, de szerencsére a támadásnak nincsenek áldozatai – tájékoztatott Pierbattista Pizzaballa atya, szentföldi ferences kusztos. A kolostorban élő Azziz atya csak néhány enyhébb sérülést szenvedett. A lövedék becsapódásakor gondviselésszerűen éppen szobáján kívül tartózkodott, amely a találat következtében romhalmazzá vált. P. Pizzaballa arra kéri a híveket, hogy imádkozzanak a kolostor atyáiért, Szíria és az egész lángba borult Közel-Kelet békéjéért.

A hírt július 22-én tette közzé a Szentföldi Kusztódia internetes portálja, a Terrasancta.net, képeket is közölve a súlyosan megrongálódott kolostorról.

Az online újságban tanúságtételek is olvashatók más vallású hívők szolidaritási, baráti gesztusairól, amelyek továbbra sem hiányoznak, a három éve tartó konfliktus által okozott teljes irányvesztettség ellenére.

Yacubiyah-ban található továbbá a Szentföldi Kusztódia négy befogadó központjának egyike, amely naponta mintegy 200 személynek ad szállást és 4000 személy szükségleteiről gondoskodik. Azziz atya azért maradt Szíriában, hogy segítse a lakosságot, nem csak a keresztényeket: tartsanak ki, és ne hagyják el otthonukat.

Szíriában, csakúgy, mint a Gázai övezetben, a helyzet továbbra is rendkívül súlyos. Az Emberi Jogok Szíriai Hálózatának legutóbbi jelentése szerint a konfliktus kezdete, vagyis 2011 márciusa óta egymillió-százezerre tehető a sebesültek száma. 45 százalékuk gyermek. 120 ezer azoknak a száma, akik sérülésük következtében maradandó fogyatékossággal élnek. A 133 586 halottból 15 419 gyermek.

„Szíria egy teljesen feldúlt ország, mindent leromboltak, az emberek végkimerültségben élnek” – nyilatkozta Simon Herro ferences, a Szentföldi Kusztódia Szent Pál régiójának felelőse. Az iskolák alig működnek, Aleppóban és más vidékeken már hetek óta nincs víz. A kolostornak szerencsére négy kútja is van, amelyek ki tudják elégíteni a környék igényeit.

„Mi, ferencesek itt maradunk, mert közvetlenül el tudjuk juttatni a segélyeket a lakosság számára. A kolostorokból és a befogadó központokból tudjuk irányítani munkánkat, azoknak az adományoknak köszönhetően, amelyek Nyugatról érkeznek a Pro Terra Sancta szövetségen keresztül. Ezek nélkül a segélyek nélkül a lakosság nem lenne képes fenntartani magát” – nyilatkozta Simon Herro ferences.

Az újságokban naponta olvasható, hogy férfiak, nők, gyermekek Szíriából, Irakból és most már Palesztinából is megpróbálnak Európába jutni embertelen körülmények között, kockára téve életüket. Csak azok nem távoznak el, akiknek nincs rá pénzük. Ha élelemhez, orvossághoz, ruházathoz jutnak, lehetőségük van rá, hogy szülőföldjükön maradhassanak – olvashatjuk a szentföldi ferencesek honlapján.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Szentföld
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
babel-balazs-tempfli-jozsef-puspok-emlekezete
Bábel Balázs: Tempfli József püspök emlékezete

Tempfli József nyugalmazott nagyváradi megyéspüspök május 25-én, hosszú betegség után, a szentségekkel ellátva elhunyt, végső nyugalomra május 30-án helyezték a nagyváradi székesegyház kriptájában. Tempfli József püspöktől Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek emlékező soraival búcsúzunk.

2016. május 30. hétfő
igy-unnepeltek-az-urnapjat-egyhazmegyeinkben
Így ünnepelték az Úrnapját egyházmegyéinkben

Krisztus testének és vérének főünnepét, vagyis Úrnapját, amelyet a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön ül meg a világegyház, Magyarországon a Szentháromság-vasárnapot követő vasárnapon ünnepeljük, amely idén május 29-re esett. Az alábbiakban hírt adunk az egyházmegyei ünnepi szentmisékről.

2016. május 30. hétfő