Szoboravatás is lesz Veszprémben a Szent Mihály-búcsú keretében

Hazai – 2017. szeptember 20., szerda | 18:32

A helyi bazilika védőszentje, Szent Mihály arkangyal szeptember 29-i ünnepére készülnek Veszprémben. A kapcsolódó programokról Nagy Károly címzetes apát, kanonok, a főtemplom plébánosa és Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója számolt be szeptember 12-én az érsekségi turisztikai központban.


Az ünnepségek közül kiemelkedik Szent Mihály főangyal szobrának, Madarassy István ötvös- és szobrászművész alkotásának megáldása, amelyre szeptember 29-én 16 órakor kerül sor.

A város, a bazilika, valamint az érseki tartomány védőszentjét ábrázoló szobor leleplezését kilencnapos lelki készület előzi meg. Ennek során a következő programokkal várják az érdeklődőket:

Szeptember 21-én, csütörtökön 18 órakor a Károly-templomban a szentmise elmélkedését Hesz Attila pálos szerzetes mondja.

Szeptember 22-én, pénteken 18 órakor a Károly-templomban Pálmai Árpád Az angyalok éneke címmel tart előadást.

Szeptember 23-án, szombaton 18 órakor a Szent Mihály-bazilikában szentórát tartanak.

Szeptember 25-én, hétfőn 18 órakor a Károly-templomban a szentmise elmélkedését Ocsovai Grácián ferences szerzetes tartja.

Szeptember 26-án, kedden 18 órakor a Szent Mihály-bazilikában a főtemplom gyermekkórusának és hangszeres szólistáinak bemutatkozó estje lesz.

Szeptember 27-én, szerdán a Károly-templomban egész napos szentségimádást tartanak; a 18 órakor kezdődő szentmise elmélkedését Lancendorfer István plébános mondja.

Szeptember 28-án, csütörtökön 19 órakor a Szent Mihály-bazilikában a Budapesti Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertjére kerül sor, vezényel: Riederauer Richárd karnagy.

Szeptember 29-én, pénteken 16 órakor az Óváros téren áldják meg Szent Mihály arkangyal szobrát.

Szeptember 30-án, szombaton 17.30-kor a Szent Mihály-bazilikában Friedler Magdolna orgonaművész ad koncertet.

Az ünnepi búcsúi szentmisét Márfi Gyula érsek mutatja be október 1-jén 10.30-kor a Szent Mihály-bazilikában. Ezt követően a főpásztor vezetésével a Szent Mihály-szobornál litániát imádkoznak a szent angyalokhoz. Ezután kerül sor a Szent Mihály-naphoz kötődő ősi magyar szokásra, a pásztorok bejövetelére és megáldására.

A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ programsorozatát szeptember 20-án 17 órakor Az Ég titkai, melyeket a Szűzanya feltárt címmel Michael Hesemann Fatima titkai című könyvének bemutatója nyitja. Köszöntőt mond Márfi Gyula érsek. A kötetet bemutatja Perger Gyula plébános, püspöki referens; Laki Ferenc műfordító, valamint Gyurácz Ferenc, a könyv kiadója.

Szeptember 23-án 16 órakor nyitják meg egy budapesti orvos házaspár hagyatékát bemutató tárlatot Nagyszülői hagyaték címmel. A kiállításon Mária Terézia korabeli bútorok, Czóbel Béla, Nagy István, Egry József és mások festményei, herendi és más porcelántárgyak, Kovács Margit-kerámiák és egyéb különlegességek láthatók.

A búcsúhoz kapcsolódik „Az Öreg Mihály” című kiállítás, mely a Szent Mihály-főszékesegyház harangjait és a hozzájuk kapcsolódó történeteket mutatja be. A központ árkádos folyosóján berendezett tárlatot szeptember 24-én 12.30-kor nyitja meg Nagy Károly, a bazilika plébánosa.

Szeptember 29-én 15.30-kor a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár könyvbemutatójára kerül sor a Szaléziánumban. Az Egyházmegyei zsinatok és tanácskozások Veszprémben című kötet Gárdonyi Máté egyháztörténész munkája.

A búcsúhoz kapcsolódva a kétnapos vásári forgatag idején a Szaléziánum könyves- és ajándékboltja is kitelepül a Szentháromság térre. Az érsekségi turisztikai központban családi programokkal: tárlatvezetésekkel és kézműves-foglalkozásokkal várják a látogatókat. „Az öreg Mihály – a bazilika harangjai” kiállításon tematikus tárlatvezetések indulnak szeptember 30-án, szombaton és október 1-jén, vasárnap 10, 13 és 16 órakor. Mindkét nap kézműves-foglalkozást tartanak 12 és 17 óra között. Október 1-jén 14 órakor Rudi bohóc szórakoztatja a gyerekeket, majd a gyerekekkel együtt mond mesét Füzi Rozi mesemondó 15 órától.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria