Szoborkompozíció készül a pécsi egyetem alapításának jubileumára

Kultúra – 2016. december 4., vasárnap | 14:00

Nagy Lajos királyt és Vilmos középkori pécsi püspököt ábrázoló szoborkompozíció készül a Pécs Tudományegyetem (PTE) alapításának jövőre esedékes 650 éves jubileuma alkalmából – közölte a felsőoktatási intézmény november 30-án az MTI-vel.

Az első magyarországi egyetem alapítóinak emléket állító alkotás Kotormán Norbert szobrászművész készítheti el – olvasható a közleményben, amely kiemeli: a szoborkompozíciót 2017 szeptember elsején, a PTE jubileumi díszünnepségének keretében, a pécsi székesegyház északi oldala és a középkori egyetem közötti sétányon avatják fel.

A közleményből az is kiderül, szeptemberben írtak ki pályázatot „az egyetemalapítás eszmeiségének és az intézmény mai jelentőségének megfelelő, magas művészi színvonalat képviselő szoborkompozíció tervének és alkotójának kiválasztására”.

Az írásos összefoglaló szerint a meghívásos versenypályázaton való részvételre öt neves szobrászművészt kértek fel. A bíráló bizottság tagja volt Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész; Girán János, Pécs korábbi alpolgármestere; Heidl György, a Pécsi Egyházmegye kulturális és tudományos igazgatója; Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója; valamint Lengyel Péter szobrászművész, a PTE oktatási dékán-helyettese.

A grémium szerint Kotormán Norbert pályaműve fejezi ki leginkább a kor szellemiségét, az első magyar egyetem alapításának jelentőségét. A pályamű esztétikai értékei is kimagaslóak, az a gótika sajátosságait is magában viseli – olvasható a közleményben.

* * *

Kotormán Norbert 1967-ben született Békéscsabán. 1994-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett szobrász diplomát, majd Villányban szobrász-mesterképzésben vett részt. Művei elsődlegesen – egyéni stílust kialakítva – figurális ábrázolások, sajátosan tömören fogalmazott, ugyanakkor beszédesen formált szobrok. Munkássága ismert Magyarországon, illetve külföldön is, a kortárs képzőművészeti élet aktív résztvevője – ismertette a PTE.

Forrás: MTI

Fotó: Műtermek.com; PTE.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria